Saken begynner i Oslo tingrett den 3. februar, og Ap-lederen skal vitne andre rettsdag. Nøyaktig hva Støre er innkalt for å forklare seg om, ønsker ikke saksøkers advokat Per M. Ristvedt å si noe om.

– Det er ikke naturlig å kommentere det i forkant, skriver han i en epost.

Arbeiderparti-lederen peker på sin side mot tiden som utenriksminister.

– Jeg går ut fra at jeg er innkalt som vitne fordi jeg var utenriksminister og ledet regjeringens nordområdesatsing da Ølen Betong etablerte seg i Murmansk. Ølen Betong var lenge et av få eksempler på selskaper fra Norge som satset langsiktig i Nordvest-Russland, sier han.

NRK omtalte vitnelisten først.

Støre hadde ministerposten fra 2005 til 2012, i daværende Ap-leder Jens Stoltenbergs andre regjering.

«Tok kamper»

I et intervju fra 2017 skrøt Støre av det Atle Berge fikk til i Murmansk.

– Hva er det med folk fra Ølen? Dere er noen tøffinger! Da jeg var utenriksminister tok jeg noen kamper for Ølen Betong. Det slo meg den gang at det faktisk ikke var noen som lykkes i Russland. Utenom en. Han kom ikke fra det russiske nabostrøket, og hadde heller ingen andre naturlige forutsetninger for å lykkes i murmanskregionen. Men de fikk det altså til. Ølen Betong i Murmansk, sa Støre i intervjuet med Medvind24 – nettportalen til en næringsklynge i Ølen.

Atle Berge mener han ble forsøkt rekruttert av E-tjenesten, og at dette bidro til å få ham utvist av Russland og kostet ham en stor kontrakt.
Atle Berge mener han ble forsøkt rekruttert av E-tjenesten, og at dette bidro til å få ham utvist av Russland og kostet ham en stor kontrakt. (Foto: Aleksander Nordahl)

Overfor DN svarer han ikke direkte på hvilke kamper han sikter til, eller med hvem han tok dem.

– Regjeringen ønsket å legge til rette for norske bedrifter i denne regionen, blant annet gjennom reiser og møter i Murmansk og kontakt med lokale, russiske myndigheter. I denne sammenhengen tok vi opp saker norske bedrifter, som Ølen Betong, var opptatt av, sier Støre.

Utenriksdepartementet ønsker heller ikke kommentere daværende minister Støres engasjement på vegne av betongprodusenten direkte.

– Våre utenriksstasjoner svarer på forespørsler fra ulike bedrifter. De kan være nyttige døråpnere og bidrar aktivt til å fremme norske næringsinteresser. Utenriksdepartementet og generalkonsulatet i Murmansk har hatt nær kontakt med Ølen Betong over lengre tid, skriver pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i en epost.

Frode Berg på vitnelisten

DN skrev forrige uke om hvordan Justisdepartementet selv ba Kongen i statsråd om å la PST vitne i saken mot staten. Forespørselen ble innvilget, og regjeringsadvokaten fører tre vitner fra PST.

Disse skal forklare seg noe om det generelle arbeidet til PST, men også om kontakten mot Kurt Stø, som de til dels erkjenner.

– De samtaler som er gjennomført mellom PST og Stø har hovedsakelig vært sikkerhetssamtaler, som er en del av PSTs ordinære forebyggende arbeid, heter det i regjeringsadvokatens sluttinnlegg.

Informasjonen PST får legge frem er begrenset til og med gradering «konfidensielt». Det var ikke aktuelt for Forsvarsdepartementet å be om tilsvarende unntak for E-tjenesten.

Fra saksøkers side føres blant annet Frode Berg, tidligere etterretningssjef Ola Kaldager og Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger kommune.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.