Den tre måneder lange straffesaken mot Are Abrahamsen (52) og hans far Ingolf Kristiansen (75) startet tirsdag i Oslo tingrett. Nå er saken utsatt etter at retten ble satt klokken ti.

I rettssal 369 ble det opplyst at Abrahamsen skal ha blitt kjørt i ambulanse til et sykehus i Moskva sist fredag, og skal være innlagt på et sykehus som er spesialisert på hjerte og hode.

Abrahamsens forsvarere oversendte to dokumenter på russisk til tingretten mandag ettermiddag. Av det ene dokumentet skal det fremgå at Abrahamsen har fått en diagnose som tilsier forhøyet blodtrykk og innsnevring på en blodåre til hjernen. Det er ikke gitt noen opplysninger til retten om hva slags behandling som er påkrevet.

En av meddommerne bemerket at et av dokumentene var datert 31. desember 2017.

Skulle gifte seg

– Han hadde andre planer i helgen enn å bli innlagt på sykehus. Han skulle gifte seg og har en høygravid kone, opplyste Mette Yvonne Larsen i retten.

Hun er forsvarer for Abrahamsen sammen med kollega Bendik Falch-Koslung.

Han opplyser til DN at Abrahamsen reiste til Moskva onsdag på forretningsreise, og at han skulle videre til Ungarn der han skulle gifte seg med sin ungarske kjæreste sist lørdag.

– Abrahamsen er i gang med et nytt selskap, og reiste på en ordinær forretningsreise til Moskva, sier Larsen.

Far og sønn er tiltalt for grovt bedrageri, grov utroskap og grovt skattesvik for å ha lurt investorer til å kjøpe aksjer i det danskregistrerte selskapet Johnson Oil. Tiltalen har en teoretisk strafferamme på 12 år.

Vanskelig å verifisere

Mandag ettermiddag fikk Økokrims førstestatsadvokat Geir Kavlie en telefon fra Ingolf Kristiansens forsvarer, som da opplyste at sønnen var innlagt.

– Vi har gjort det vi kan for å verifisere opplysningene, sier Kavlie.

Økokrim kontaktet den nordiske sambandsansvarlige i Moskva, May Hilde Sønstebø. Hun har fått oversatt dokumentene, men har opplyst til Økokrim at det er vanskelig å få informasjon fra sykehuset.

– Vi vil gjøre det vi kan for å få informasjon videre, men det ser ut til at kun nærmeste familie får opplysninger fra sykehuset, sier Kavlie.

Saken er foreløpig utsatt til fredag.

Økokrim mener de tiltalte har lurt investorer i Finland, Danmark, Sverige og Russland til å betale 21 millioner for aksjer i et selskap basert på falsk informasjon. I straffesaken står en uekte kontrakt med Gazprom og en falsk attest fra Sintef sentralt. Johnsen Oil skulle angivelig ha funnet en ny teknologi for oljefiltre. Far og sønn eide 85 prosent av Johnsen Oil.

Fit for fight

Ingolf Kristiansen befant seg tirsdag på kontoret til sin forsvarer, Erling O. Lyngtveit.

– Enhver utsettelse er en belastning, men for familien er det nå helsen til Are som er det aller viktigste, sier Lyngtveit.

– Are Abrahamsen er fit for fight, sa advokat Mette Yvonne Larsen til DN før helgen.

Hun sa da at Abrahamsen, som tidligere het Kristiansen, ikke erkjenner straffskyld, og at han gledet seg til å gi sin forklaring.

Heller ikke faren vil innrømme skyld på noe punkt, ifølge sin forsvarer.

Da tiltalen ble tatt ut i fjor, sa Are Abrahamsen til DN:

– Når det gjelder bedrageri, så var ikke det aktuelt for Ingolf og meg. Grunnlaget for bedrageri har ikke vi noe med. Det er snakk om små skrivefeil. Når det gjelder utroskap, så har vi skriftlig kontrakt på at vi kunne ta ut de pengene. Det var snakk om vanlige aksjesalg av mindre summer. Grunnlaget er feil, mener vi.

Det er satt av åtte hele dager til hans forklaring i Oslo tingrett, mens faren skal få tre dager på sin versjon.

Av tiltalen fremgår det at Økokrim mener de to tiltalte har benyttet falske regnskaper, falske selskapspresentasjoner basert på feilaktige opplysninger om verdier, kontrakter, styremedlemmer og tekniske evalueringer, for å lokke investorer til å plassere penger i Johnsen Oil.

50 vitner

Et femtitalls vitner er innkalt i den omfattende straffesaken.

Blant dem er en rekke tidligere ansatte, rådgivere, revisorer i E & Y. Også fem av de fornærmede, som mener de ble rundlurt av de tiltalte, skal avgi sin forklaring.

På vitnelisten er også flere som mener at deres navn er blitt misbrukt av de tiltalte.

Blant dem er tre ansatte i Marintek. Også ansatte i Statoil og DNV GL er innkalt som vitner.

DN omtalte for fire år siden hvordan Johnsen Oil-aksjer ble solgt i stor stil gjennom såkalte boilerrom og falske meglerhus i Tyskland og på Mallorca.

Les dokumentaren her: Aksjeulvene

Disse handlene er ikke en del av tiltalen. Det skyldes ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie at Økokrim har konsentrert tiltalen om de største og alvorligste tilfellene av bedrageri.(Vilkår)

Tjøme er en magnet på finanseliten. Det ble det bråk av
I sommer er forholdet mellom en arkitekt og kommunens byggesaksbehandlere blitt gransket.
01:31
Publisert: