Vareide krever at Foss betaler en erstatning på 130.000 kroner, samt Vareides saksomkostninger.

Vareide er en av Norges mest populære norskspråklige youtubere, og er best kjent gjennom kanalen «Prebz og Dennis» – som han driver sammen med makker Preben Fjell.

Vareide er også i disse dager å se på «Farmen Kjendis», og skal være med rettighetshaver Eurosport til OL i Sør-Korea i februar.

Stiller uten advokat

Mens Vareide har den profilerte medieadvokaten Jon Wessel-Aas fra advokatfirmaet Bing Hodneland som advokat, stiller Foss alene. Han opplyser til DN at han ikke har advokat, ettersom han ikke har råd til kostnadene, og mener han heller ikke kvalifiserer for fri rettshjelp.

Wessel-Aas sier i sitt innledningsforedrag at Vareide har opplevd at det i enkelte Youtube-miljøer er en oppfatning av at man kan operere i et «lovløst vakuum».

– Men det er selvfølgelig grenser for ytringsfriheten på internett også. Dette er en signalsak der Vareide, med det resultatet han ber om, håper å sende signaler til dette miljøet om at det finnes grenser for hvordan man kan opptre, sa Wessel-Aas.

Han sa i sitt innledningsforedrag at det er snakk om åpenbare ærekrenkelser, til dels om alvorlige straffbare forhold.

– Derfor er anklagene fullstendig usanne, og det er heller ikke ført noe som helst dokumentasjon for det. Når man opererer i offentligheten med anonyme kilder – enten man er Benjamin Foss, NRK eller andre – stilles man som om man selv har fremmet beskyldningen, sa Wessel-Aas.

Anklager

Fredag er det hovedforhandling i saken i Oslo tingretten, ved dommer Kim Heger. Foss, som er kjent på videotjenesten under aliaset «Tappelino», har i flere videoer i den såkalte «exposed»-sjangeren, fremmet grove anklager mot Vareide om straffbare handlinger.

«Exposed»-videoene går ut på at brukere publiserer det man hevder er avsløringer andre youtubere eller kjente personer ikke ønsker at ser dagens lys.

Foss er blitt stadig mer populær på Youtube det siste året, og har over 16.000 abonnenter på kanalen sin. Videoene til «Tappelino» er blitt sett nesten 1,4 millioner ganger, ifølge analysesiden Social Blade.

– Patetisk

Da Vareide avga sin vitneforklaring, spurte Foss om hva han synes om innholdet på kanalen til Foss.

– Jeg mener det du lager er patetisk innhold, sa Vareide, før han la til at han har tatt kontakt med Youtube der han har vært kritisk til innholdet på kanalen til Foss.

Foss sier til DN i lunsjpausen at han ikke er overrasket over den karakteristikken, ettersom Vareide har henvendt seg til Youtube for å få videoer fjernet.

– Faktumet i saken er at han har forsøkt å ta ned kanalen min i lang tid, sier Foss.

Vareide sier til DN at han står for karakteristikken, og bekrefter at han har kontaktet Youtube for flere videoer på kanalen til Foss – ikke bare videoene som omhandler Vareide.

Foss forklarte overfor dommer Kim Heger at to av videoene han la ut før sommeren, som ikke hadde noe med Vareide å gjøre, ble fjernet av Youtube grunnet at innholdet var grovt.

Har ikke tro på seier

Foss sa til DN før rettssaken at han ikke har stor tro på å vinne.

– Som selvprosederende i en alder av 19 er sjansene mine svært små, uansett om jeg har sannheten på min side eller ikke, sier han.

I sitt innledningsforedrag sa Foss at videoene er satirisk kritikk av Vareide som offentlig person og hans maktmisbruk, og nedla selv påstand om frikjennelse. Foss forklarte til retten at han i videoen kun har videreformidlet påstander fra flere anonyme kilder, og ikke stadfestet at disse er faktum.

Rettssaken åpnet fredag med at dommer Kim Heger besluttet å flytte saken til en større sal – sal 250 – grunnet stort oppmøte fra medier og annet publikum. (Vilkår)

Fem kontroversielle youtube-stjerner
YouTube-stjernen Logan Paul beklager at han la ut en video av et japansk selvmordsoffer. Filmen ble sett seks millioner ganger før den ble slettet.
01:33
Publisert:
Derfor valgte Norwegian å invadere Argentina
Bjørn Kjos er fornøyd dersom han får nok penger til en bussbillett.
00:50
Publisert: