Oslo statsadvokatembete har tiltalt en 35 år gammel mann fra Oslo for å ha utnyttet Navs lønnskompensasjonsordning for koronarammede.

Han er tiltalt for grovt bedrageri, som har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

Tiltalen omfatter ni gjennomførte bedragerier og åtte bedrageriforsøk, i perioden fra april 2020, straks etter at koronasmellen traff ordentlig, til januar 2021.

Ifølge tiltalen har mannen registrert til sammen 300 stjålne identiteter som arbeidstagere i totalt 11 selskaper.

Disse fiktive arbeidstagerne er meldt inn med høy inntekt for å danne grunnlag for maksimal lønnskompensasjon, og han har dermed utnyttet kompensasjonsordningen, ifølge politiet.

Beslaglagt én av ti millioner

Nav har utbetalt rundt ti millioner kroner, og politiet mener det i tillegg ble forsøkt fått ut rundt syv millioner kroner på samme måte. Nav fattet imidlertid mistanke om at noe var galt.

Politiet mener et hvitvaskingsnettverk raskt overførte pengene videre.

– Dette har gått veldig fort. Vi har prøvd å følge en del pengespor. Mye av midlene har havnet i den lovlige økonomien, mens en god del av midlene har gått til utlandet, kryptovaluta og kontantuttak, sier politiadvokat Helge Vigerust ved Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt.

Politiet har beslaglagt om lag én million kroner.

Vigerust beskriver fremgangsmåten som «omfattende» og sier mange personer er involvert.

Den tiltalte 35-åringen er bosatt i Oslo. Et av selskapene han ifølge statsadvokaten har krevet lønn og andre ytelser på vegne av, er registrert som snekkerfirma, men drev ifølge formålsparagrafen med blant annet salg av matvarer, klokker og bilutleie. Selskapet er heleiet av en person som har vært sentral i en av Oslos mest kjente kriminelle gjenger.

Et annet av de involverte selskapene drev med eiendom fra sin base i Bygdøy allé på Oslos vestkant. Epostadressen selskapet var oppført med inkluderte begrepet for den italienske mafiaens taushetsplikt, omertá.

Mange av selskapene er i dag konkurs eller tvangsoppløst.

Erkjenner deler av tiltalen

Vigerust sier den tiltalte ikke har vært samarbeidsvillig, og nektet lenge å forklare seg til politiet.

– Han vil ikke uttale seg om detaljene i saken. Han har snakket om bakgrunnen og nettverket, og han mener selv han har hatt en tilbakeholden rolle. Det blir et bevistema i retten om han har hatt en aktiv bakmannsrolle eller medvirkerrolle, sier han.

Politiet skriver i pressemeldingen at tiltalte har nektet straffskyld.

Det er ikke mannens forsvarer Usama Ahmad enig i.

– Han nekter straffskyld etter hele tiltalen, men erkjenner deler av tiltalen. Vi vil komme tilbake til hva han erkjenner i retten, sier han.

Advokat Usama Ahmad forsvarer 35-åringen som er tiltalt for koronabedrageriforsøk.
Advokat Usama Ahmad forsvarer 35-åringen som er tiltalt for koronabedrageriforsøk. (Foto: Elin Høyland)

– Det er mange involverte i saken her. Tiltalen er kun tatt ut mot ham, men mange har vært siktet under etterforskningen, legger han til.

Redd han rømmer

Politiadvokat Helge Vigerust sier den tiltalte var fengslet fra juli til september i fjor. Da politiet ble kjent med nye forhold og saken vokste, ble han pågrepet på nytt i februar, og har siden sittet i varetekt.

Politiet har fryktet at mannen skal rømme landet, blant annet under henvisning til at han har hatt «en meget betydelig reisevirksomhet til flere land hvor Norge ikke har utleveringsavtale», der han enkelt kan ta opphold, ifølge en fengslingskjennelse.

– Min klient er norsk statsborger, er tidligere ustraffet, født og oppvokst i Norge og har sterke familiebånd her. Sett hen til hans sterke tilknytning til Norge samt det faktum at han både har erkjent straffskyld for deler av siktelsen, og at han har vist vilje til å samarbeide med politiet, er det vanskelig å forstå politiets begrunnelse om rømningsfare, sier den tiltales forsvarer Usama Ahmad, som dessuten opplyser at hans klient nå har samtykket i videre varetekt.

Ifølge retten har mannen en rekke kontakter i De forente arabiske emirater og i Dubai, samt tilgang til penger der, enten fra kontakter eller utenlandske kontoer. Han har også tilgang til biler og id-kort tilhørende andre.

– Bekymret for min klients sikkerhet

Den tiltalte mannen skal ha blitt overfalt av et par personer på Ullersmo i april, sier han har fryktet for sin sikkerhet.

– Vi har ment at overfallet har en sammenheng med bedragerisaken. Den tiltalte har forklart seg utdypende om det i avhør og ønsket å ta det opp, men politiet tror ikke det har noen sammenheng. Det er vi sterkt uenige i, og jeg er bekymret for min klients sikkerhet i fengsel, sier Ahmad.

Ifølge forsvareren har den tiltalte forsøkt å politianmelde saken uten hell. Han forteller at den tiltalte opplever at det ikke er noen hjelp å få fra politiet.

– Oslo-politiet har henvist ham videre til politiet i Ullensaker og de, uten å ha etterforsket saken, har gitt uttrykk for at voldshendelsen ikke har noen sammenheng med denne saken.

«Et av de største koronabedrageriene»

Saken er et av de største koronabedrageriene som er avdekket til nå, ifølge Oslo-politiet, som sammen med Økokrim etterforsker flere lignende saker.

«Flere personer er allerede dømt eller siktet for bedrageri eller hvitvasking av utbytte, og sakene har høy prioritet hos politiet», skriver politiet.

– Dette er svært alvorlig. Her står samfunnet overfor en pandemi og næringslivet har gått i kjelleren, og må permittere et enormt antall ansatte. Da skal man ikke misbruke støtteordningene fra staten. Man kan kanskje sammenligne det med plyndring i kriseområder, sier politiadvokat Vigerust.

Saken er berammet i Oslo tingrett i slutten av august, der også et sivilt erstatningskrav fra Nav på i overkant av ni millioner kroner skal behandles.

Nav hadde ikke anledning til å svare på spørsmål i saken tirsdag.

35-åringen er samtidig tiltalt for å ha oppbevart kokain, en kniv og en batong, og har fått inndratt åtte mobiltelefoner, ni sim-kort og ti kodebrikker. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.