– Jeg har ikke lurt noen. Jeg har gjort et arbeid, sier Geir Jøran Wilhelmsen. Han er tiltalt av Økokrim for å ha svindlet til seg mer enn 30 millioner kroner i tilknytning til en rekke forretningsprosjekter.

Tirsdag startet saken i Oslo tingrett. Sentralt i saken står prosjektene Wilhelmsen har vært involvert i sammen med sin tidligere forretningspartner gjennom en årrekke, Sigurd Edvard Steen.

Økokrim mener Steen skal ha tapt mer enn 25 millioner kroner etter å ha blitt forledet til å betale og låne bort penger til sin forretningspartner Wilhelmsen. Men saken har ikke alltid sett slik ut.

Ikke lenger hvitvasking

Wilhelmsen og Steen skal ha vært forretningspartnere i mer enn ti år da de ble arrestert i februar 2015, siktet for sammen å ha hvitvasket store summer. Både skattemyndigheter og Økokrim skal ha reagert på pengestrømmer fra en sveitsisk konto via Steen og videre til Wilhelmsen.

Underveis i etterforskningen fikk Økokrim et annet syn på saken. De mente at pengestrømmene likevel ikke hadde tilknytning til hvitvasking, men at et annet alvorlig straffbart forhold forelå. Svindel fra den ene forretningspartneren mot den andre. Økokrim frafalt siktelsene for hvitvasking mot de to og tiltalte i stedet Wilhelmsen for svindel av mer enn 25 millioner kroner mot sin tidligere forretningspartner Steen.

– Kortversjonen av dette er at de ble siktet ut fra pengestrømmene som forelå. Etter hvert fant man ut mer om hvor pengene kom fra og hva som hadde skjedd, sier politiadvokat Joakim Ziesler Berge.

Informert av Sveits

Sentralt i etterforskningen skal ha vært opplysninger fra sveitsiske myndigheter om pengestrømmer fra den sveitsiske kontoen tilhørende selskapet Umatilla Trading S.A., registrert i Panama. Det er i hovedsak fra denne kontoen Steen skal ha hentet penger som er utbetalt til Wilhelmsen. Pengene skal være tilknyttet ulike prosjekter Steen og Wilhelmsen har samarbeidet om, i tillegg til noen private lån.

Til DN sier Wilhelmsen at saken gjelder penger til forretningsprosjekter, i tillegg til noen private lån.

– Jeg har lånt penger under en forutsetning av at jeg skulle følge opp prosjekter, noe jeg har gjort. Men de er ikke blitt ferdige, av ulike grunner, sier Wilhelmsen.

Wilhelmsen erkjente ikke skyld under noen av tiltalepunktene i rettssaken tirsdag.(Vilkår)

Nå kommer hi-fi-merkene etter Apple
Helt trådløse ørepropper ble gjort kjent gjennom Apple Airpods. Nå kommer flere store navn innen hi-fi etter.
00:45
Publisert: