Med hovedkvarter i Panama er advokatfirmaet Mossack Fonseca spesialisert på å opprette og administrerer såkalte postboksselskaper, ifølge Aftenposten. 11 millioner dokumenter fra advokatselskapet er nå grunnlaget for Panama Papers og nyhetsartikler om skjulte verdier, skattesvik og hemmelighold i skatteparadiser fra vel hundre medieorganisasjoner verden over.

 

I forrige uke sendte Mossack Fonseca ut epost til kundene sine der de advarte mot et sikkerhetsbrudd på advokatselskapets epost-server, og opplyste at de var utsatt for «et tyveri» som vil bli forfulgt med rettslige skritt, melder Aftenposten.

Tidligere i år ble fem ansatte i advokatfirmaet arrestert for å ha hjulpet noen av de siktede i den brasilianske korrupsjonsskandalen rundt olljeselskapet Petrobras med å opprette stråselskaper som hadde kriminelle formål.

Les også: DNB angrer på skatteparadishjelp

- Dersom et selskap vi oppretter, blir brukt til ulovlige formål, så er ikke Mossack Fonseca mer ansvarlig enn en bilprodusent som selger en bil som senere blir brukt i et ran, sa en av grunnleggerne, Ramón Fonseca, i et TV-intervju, ifølge Aftenposten.

Avisen skrver at Mossack Fonseca har jobbet med minst 33 selskaper og personer som er svartelistet av USA på grunn av deres koblinger til terrorisme og narkotikasmugling eller fordi de støtter regimer som Nord-Korea og Iran. Mossack Fonseca svarer at advokatselskapet «ikke fostrer eller fremmer ulovlige handlinger», og at de «aldri bevisst har tillatt» at deres selskaper blir brukt av personer som samarbeider med sanksjonerte myndigheter.

Les også: - 1600 ganger større enn Wikileaks

I 2012 og 2013 fikk Mossack Fonseca en rekke bøter av De britiske jomfruøyene for å ha brutt myndighetenes anti-hvitvaskingsregler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.