Dette går frem av dokumentlekkasjen Paradise Papers, ifølge den britiske avisen The Guardian.

Investeringene skal være gjort av den russiske teknologiinvestoren Yuri Milner. Blant de finansielle støttespillerne er den statskontrollerte storbanken VTB Bank og en finansiell avlegger av oljegiganten Gazprom, Gazprom Investholding.

Milner er også deleier i Cadre, et oppstartsselskap som ble etablert av Donald Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner og hans bror.

Avsløringen vil trolig gi næring til dem som bekymrer seg over russisk påvirkning over amerikansk politikk og rollen sosiale medier spilte for utfallet av presidentvalget for et år siden.

Yuri Milner (til venstre) er blitt søkkrik på sine investeringer i blant annet Facebook. Her er han sammen med Facebook-gründer Mark Zuckerberg under en tilstelning i 2014.
Yuri Milner (til venstre) er blitt søkkrik på sine investeringer i blant annet Facebook. Her er han sammen med Facebook-gründer Mark Zuckerberg under en tilstelning i 2014. (Foto: Steve Jennings/Getty Images for MerchantCantos/NTB Scanpix)

Investeringen skal gå detaljert frem av de lekkede dokumentene, ifølge The Guardian. Blant annet fremkommer det at VTB finansierte en investering på 191 millioner dollar i Twitter i 2011, mens Gazprom Investholding, skal ha bidratt til en investering i Facebook.

Alexander Vershbow, som var USAs Russland-ambassadør under George W. Bush sier til The Guardian at slike statskontrollerte institusjoner ble hyppig brukt av Putin til hans «politiske prosjekter» og at funnene som nå er avdekket er bekymringsfulle sett i lys av anklagene om russernes fiorsøk på å forstyrre demokratiet og den politiske debatten i USA.

– De har helt klart hatt en større plan, tross Putins forsikringer om det motsatte, sier han til den britiske avisen.

I flere intervjuer skal Milner ha sagt at VTBs bidrag ikke ga banken innflytelse over Twitter og at han ikke engang viste om at Gazprom Investholding hadde støttet Facebook-investeringen. Milner la til at postene utgjorde en mindre del av hans samlede portefølje og at investeringen ble gjort i en periode da forholdet mellom USA og Russland var bedre enn i dag.

Facebook og Twitter skal ikke ha vært klar over at investeringene var finansiert av russiske statskontrollerte interesser.

The Guardian har vært i kontakt med en talsperson for Jared Kushner, som nekter å kommentere opplysningene.(Vilkår)

Homofile bevæpner seg i USA
I Rochester har en liten gruppe startet våpenklubben Trigger Warning Queer & Trans gun club. - Jeg vil at hvit overmakt og neo-nazister skal vite at skeive mennesker tar nødvendige skritt for å beskytte seg selv, sier Jake Allen i klubben.
02:10
Publisert: