Bakgrunnen for Christensens utbrudd er en strid rundt en avtale om forsikringsmegling inngått i april 2016.

Gjennom nærmere to tiår hadde Frank-Roe Vasseng gjennom forskjellige arbeidsgivere bistått Stordalens selskaper med å forhandle best mulig forsikringer. Men på kvelden fredag 8. april 2016 ble han oppsagt via epost av sin daværende oppdragsgiver Insurance Asset Management (IAM).

Fire dager før hadde Vasseng sikret IAM en ny samarbeidsavtale med Stordalens selskaper. I kjølvannet bestemte Stordalen-selskapene Strawberry Group og Strawberry Fields seg for å gå fra det ferske samarbeidet med IAM. De følte seg lurt.

Petter Stordalen.
Petter Stordalen. (Foto: Øyvind Næss)

– Vi skjønte ganske raskt at det var betydelig mulighet for at vi var utsatt for landeveisrøveri og var blitt bondefanget, sa Henrik Christensen da han ga partsforklaring som styreleder i Strawberry Group.

Krever 20 mill.

Selskapet Insurance Asset Management (IAM) mener det har gått glipp av en inntekt på 20 millioner kroner da Strawberry Group og Strawberry Fields ikke sto ved femårsavtalen. Stordalen-selskapene mener på sin side at de ikke ville inngått den om de hadde blitt informert om at IAM var i ferd med å sparke Vasseng og si opp alle andre avtaler med han. 

IAMs eier og leder John Killengreen mener påstanden om at Vassengs fortsatte engasjement var en forutsetning, er konstruert i etterkant.

Dette avviste advokat Henrik A. Christensen. Parallelt med at IAM har saksøkt Stordalen-selskapene, har Vasseng saksøkt IAM. Vasseng mener IAM urettmessig har hevet en avtale om å kjøpe en kundeportefølje, samt en avtale om at han skulle kjøpe seg inn i selskapet.  

«Planlagt»

– Vi er helt uten skyld blitt dratt inn i dette. Hadde Killengreen ringt oss og sagt det var en mulighet for at de skulle bryte kontrakten med Vasseng, før vi signerte den nye samarbeidsavtalen, så hadde det vært lojalt, sa Christensen, som også la til at de sannsynligvis ville takket nei.

Les også:

Han la ikke skjul på sin irritasjon da han forklarte seg for retten tirsdag.

– Engasjerer du en maler du gjerne vil ha hjemme, og så kommer det en helt annen maler, så føler du deg lurt. Det er personen som er viktig her. Ikke selskapet som står bak, nærmest skrek Christensen. 

Så fortsatte han.

– Jeg tror herr John Killengreen hadde planlagt dette i en evighet. Han prøvde å få alle kundene inn først. Det nye selskapet ble for øvrig stiftet i mars samme år. En elegant hoftetakling. Jeg føler meg rundlurt. Jeg synes det er en forretningsetikk som er helt uakseptabel. Det kommer jeg til å stå for hele livet, sa Christensen, før han ble avbrutt av IAMs advokat Johannes Andersen:

– Har du faktabelegg for dette?

– Det er ganske mange indisier, svarte Christensen

Juristutdannede Killengreen mente på sin side han var nødt til kvitte seg med Vasseng. Han mente det var umulig for IAM å beholde sin meglingskonsesjon om Vasseng fortsatt var tilknyttet selskapet.

Dette avviste Vasseng da han forklarte seg senere på dagen.

– Finanstilsynet har aldri fattet noe vedtak om å tilbakekalle min autorisasjon som forsikringsmegler, sa Vasseng.

Reagerer på regning

I tillegg til at Stordalen-selskapene mener avtalen er inngått på sviktende forutsetninger, mener de utregningen av kravet er fullstendig feil. Advokat Mathias Tveten, som representerer Strawberry-selskapene, viste til at det følger kostnader med å betjene kunder. IAM har regnet seg frem til at de ville ha tjent drøyt 20 millioner kroner. 

– IAM kunne vanskelig tjene penger på avtalen som ble gjort, sa Tveten og viste til regnskaper både fra IAM og Goldberg Partners, som Vasseng eide og jobbet for tidligere. Han viste også til at IAM skulle betale Goldberg Partner 40 prosent av fremtidige inntekter i seks år for å overta kundeporteføljen deres.  

– Det er forskjellige måter å regne på, men de ville fortsatt tapt penger, konkluderte Tveten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Saus til kylling: Grønn currysaus
Kokk Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi lager grønn currysaus, perfekt til kylling.
01:10
Publisert: