I et søksmål anlagt på vegne av millioner av forbrukere, et såkalt gruppesøksmål, anklages Sony Playstation for å ha brutt med konkurranselovgivningen i Storbritannia. Det skjer etter at selskapet skal ha fått flere millioner kunder til å betale for mye for dets spilltjenester, ifølge søksmålet, skriver Financial Times mandag.

Søksmålet ledes av forbrukerettighetsekspert Alex Neill og er anlagt for Storbritannias forbrukerrettsdomstol. Vinner saksøkerne kan hele 8,9 millioner Playstation-brukere kreve erstatning fra selskapet.

Det kan i verste fall føre til at selskapet må betale fem milliarder pund i erstatning – eller 57,9 milliarder norske kroner.

Kan ha krav på erstatning

Bakgrunnen for søksmålet skal være at Sony Playstation angivelig har misbrukt sin markedsdominans til å pålegge urettferdige vilkår og betingelser for Playstation-spillutviklere og -utgivere. Dette skal ha ført til at kundene betalte urettferdig høye priser hver gang de kjøpte digitale spill eller spillinnhold fra Playstation Store, opplyser Financial Times.

«Playstation-brukere har lidd tap på grunn av denne ulovlige konkurransebegrensende oppførselen», står det i søksmålet.

Videre anslås det at kundenes samlede tap kan være på mellom 600 millioner og fem milliarder pund, uten renter. Det tilsvarer et samlet tap på mellom 6,9 milliarder og 57,9 milliarder norske kroner.

Enhver i Storbritannia som har kjøpt digitale spill eller spillinnhold på konsoll eller via Playstation Store siden august 2016, skal ifølge søksmålet ha krav på erstatning.

Kompensasjonen vil være på mellom 67 og 562 pund per person, da uten renter, og tilsvarer en erstatning på mellom 775 kroner og 6500 kroner.

En del av en trend

Dette er ikke første gang forbrukerrettsdomstolen i Storbritannia har mottatt et gruppesøksmål av samme kaliber.

For øyeblikket opplever domstolen en bølge av USA-inspirerte gruppesøksmål mot store selskaper som det britiske teleselskapet BT, teknologigiganten Apple og mobilselskapet Qualcomm.

Årsaken til økningen i gruppesøksmål skal være loven Consumer Rights Act, som trådte i kraft i 2015. Loven tillater gruppesøksmål å bli anlagt på vegne av forbrukere og bedrifter for påståtte brudd på konkurranselovgivningen, skriver avisen.

Selv om Sony Playstation nå saksøkes for mange milliarder, er det ikke sikkert saken fører hen. I første omgang må forbrukerrettsdomstolen anse søksmålet som kvalifisert til å fortsette prosessen.

Financial Times har kontaktet Sony Playstation i forbindelse med en kommentar til saken. Mandag kveld hadde selskapet ikke svart. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.