- Oslo politidistrikt har nå også vurdert saken i forhold til lovbestemmelsen som dekker selve filmingen av boligen (§ 266). Etter en helhetlig vurdering er også dette forholdet henlagt fordi vi og Oslo statsadvokatembeter mener det ikke lenger er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold, skriver pressesjef Unni T. Grøndal i en pressemelding.

Hun skriver videre at begrunnelsen er først og fremst hensynet til de anmeldte personene og uforholdsmessigheten som kan ligge i en fortsatt etterforskning mot disse.

Trakk anke

Søndag frafalt Oslo politidistrikt siktelsen mot Black Box teater og kunstnerne bak teaterforestillingen «Ways of Seeing», som var anmeldt av justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Bertheussen for å ha krenket privatlivets fred etter å ha vist frem et opptak av huset deres i teaterforestillingen.

Oslo tingrett avslo først begjæringen om ransaking av personene bak forestillingen, og Oslo Politidistrikt anket først henleggelsen til lagmannsretten. Deretter trakk politiet anken, fordi det etter en ny vurdering finner at det fremviste opptaket ikke bryter loven.

Samlet vurdering

Nå er også siste del av saken mot kunstnerne avsluttet.

- Vi har forståelse for fornærmedes opplevelse av å ha blitt krenket, men etter en samlet vurdering av saken egner den seg neppe for straffesporet. Det fremviste opptaket bryter ikke loven, skriver Grøndal.

I pressemeldingen skriver Grøndal at politiet i utgangspunktet ville henlegge anmeldelsen fra Bertheussen, men at henleggelsen ble påklaget og omgjort av statsadvokaten, som beordret etterforskning, med påfølgende avhør av de anmeldte.

- Vi har forståelse for at saken mot Black Box Teater har vekket oppmerksomhet. Terskelen for å iverksette etterforskning av forhold knyttet til en kunstnerisk produksjon, skal og må være høy, skriver hun.

Hele saken henlagt

Bertheussens forsvarer, advokat John Christian Elden, poengterte i en kommentar til den første henleggelsen at det nettopp var dette – innehentingen av bildematerialet og filmingen mot soverom på privat eiendom – som var kjernen i anmeldelsen mot teateret.

Bertheussen ble i forrige uke siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for å ha diktet opp en en straffbar handling etter at familiens bil brant natt til 10. mars.

Bertheussen er ikke siktet for de tidligere hendelsene utenfor parets hjem siden desember i fjor, men PST ser hendelsene i sammenheng.

Justisministeren er innvilget permisjon fra vervet på ubestemt tid mens politiet etterforsker saken mot samboeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.