Det er over to måneder siden Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) forsvant fra hjemmet i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog, og politiet hadde torsdag fortsatt ingen livstegn fra henne.

Torsdag friga politiet to vidoer fra et overvåkningskamera på Futurum-bygget i Lørenskog – der Tom Hagen har kontorer. Filmen viser personer utenfor bygget tidlig samme morgen som Anne-Elisabeth F. Hagen forsvant.
Torsdag friga politiet to vidoer fra et overvåkningskamera på Futurum-bygget i Lørenskog – der Tom Hagen har kontorer. Filmen viser personer utenfor bygget tidlig samme morgen som Anne-Elisabeth F. Hagen forsvant. (Foto: Politiet)

Politiet møtte et stort pressekorps og viste to videoklipp fra et overvåkningskamera utenfor kontorene til ektemannen – eiendoms- og kraftmilliardæren Tom Hagen (68) – tatt opp samme dag som bortføringen.

Over 100 tips er kommet inn i saken, men politiet kan ikke svare på om noen av tipsene har ført dem videre. De jobber ut fra en hovedhypotese om bortføring, men har ingen mistenkte.

På spørsmål om gjerningspersonene kan være fra utlandet, sier politiet:

Politiet ble varslet om bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen onsdag 31. oktober og anmeldte umiddelbart saken, sa politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt under en pressekonferanse torsdag.
Politiet ble varslet om bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen onsdag 31. oktober og anmeldte umiddelbart saken, sa politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt under en pressekonferanse torsdag. (Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix)

– Vi kan ikke utelukke det, men har ingen holdepunkter for å si det, sier politiinspektør Tommy Brøske ved Øst Politidistrikt til DN.

Det er heller ikke fanget opp noe kommunikasjon fra antatte kidnappere i det første døgnet etter at saken ble kjent for offentligheten onsdag.

Politiet kan ikke basere seg bare på tradisjonell etterforskning, men må også trekke inn ekspertise på kryptovaluta i jakten på kidnappere.

Finkjemmer på Lørenskog

Helt siden melding om bortføringen 31. oktober har politiet tatt forholdsregler for at en mulig motpart kan ha drevet kontraetterretning – altså overvåkning for å få en oversikt over familiens bevegelser.

Nå jakter politiet mulige spor i ekteparets lokalmiljø i Lørenskog.

Tom Hagen har bygget milliardformue fra et hovedkvarter i det såkalte Futurum-bygget på Rasta i Lørenskog.

Politiet håper at nettopp videoovervåkning fra Futurum-bygget kan gi nyttige spor for å oppklare forsvinningssaken. Videoene viser fotgjengere og en syklist som passerer bygget. I tillegg klamrer politiet seg til at tips fra publikum kan gi gjennombrudd. Så langt har det kommet inn over 100 tips.

– Hvorfor er politiet så interessert i bevegelsene rundt Futurum-bygget?

– Når vi i etterforskningen av denne type saker ser etter saker med samme tilsnitt i utlandet, kan vi ikke utelukke at denne eiendommen har vært overvåket, sier Brøske, og legger til:

– Om man skal gjennomføre en bortføring, og hvis vi skal legge til grunn at det har skjedd her, må vi anta at det har skjedd en viss planlegging.

Ekspert: «Svært utfordrende fase»

I tradisjonelle kidnappingssaker står ofte pengespor og elektroniske spor sentralt for å få et gjennombrudd. I dette tilfellet er pengekravet fremsatt i kryptovaluta, som gjør pengestrømmer lite sporbart. Kommunikasjon skjer innen samme teknologi, og politiet slår fast at det er «lite egnet» for å få kontakt.

Privatetterforsker Jan Arnt Skjolde har 35 års bakgrunn fra politiet og bisto blant annet med å få en mor og fem barn som var kidnappet til Syria tilbake til Norge for noen år siden.

Om utviklingen i saken på Lørenskog, sier han:

– Man er i en svært utfordrende fase i etterforskningen.

Han peker spesielt på kommunikasjon via den ukjente kryptovalutaen Monero.

– Det gjelder å utfordre seg selv på å tenke nytt – og ikke minst søke etter ny kompetanse eller verktøy for eventuelt å finne ut av den digitale kommunikasjonen som de (gjerningspersonene, red.anm.) har hatt. Det er ikke sikkert man finner den adekvate kunnskapen om for eksempel denne kryptovalutaplattformen i Norge, sier Skjolde.

Familiens bistandsadvokat Svein Holden mener etterforskningen har vært av høy kvalitet.

– Min erfaring er at det er utført mye godt politiarbeid i saken. Jeg ser at dette er en uvanlig krevende etterforskning for politiet. De må foreta mange avveininger underveis. Etter mitt syn holder etterforskningsmaterialet høy kvalitet, sier Holden.

Oppmerksomhet rundt formuen

I etterforskningen jobbes det med en teori om at både familiemedlemmer, deres eiendommer og arbeidsplass er holdt under oppsikt.

Brøske ønsker ikke å gå inn på om politiet kartlegger Tom Hagens nettverk.

– Jeg kan ikke kommentere enkeltstående etterforskningsskritt, eller om det etterforskes. Vi utelukker ikke at formuen hans kan være noe av bakgrunnen for at nettopp denne familien er valgt ut, sier han.

Politiinspektøren ønsker ikke å kommentere om politiet har sikret seg innholdet på servere og digitale enheter hos Holding 2, Hagens investeringsselskap, utover at digitale spor er viktig i enhver etterforskning.

Vanskelig strategivalg

Onsdag denne uken skjedde et taktskifte da politiet valgte å gå ut med saken i full offentlighet. Da hadde politiet i over to måneder forsøkt å løse saken med skjulte etterforskningsmetoder og det politiet selv omtaler som en sivil tilnærming.

Brøske legger ikke skjul på at politiet har stått over et vanskelig strategivalg.

I familiens bolig ble det funnet et brev der løsepengekravet ble fremsatt og en trussel mot Anne-Elisabeth Hagen hvis politiet ble kontaktet.

– Ja, det har vært vanskelig og vært mange avveininger, for eksempel om informasjon eller bevis kan gå tapt. I denne saken er det så alvorlige trusler at det som frem til i går vært tungtveiende hensyn.

– Har politiet vurdert å gå ut med dusør for å oppklare saken?

– Det er ikke blitt diskutert så langt, sier Brøske.

VG har omtalt at Riksadvokaten ble involvert i en tidlig fase av etterforskningen. Vanligvis trekkes toppnivået i påtalemyndigheten inn når det er snakk om utradisjonelle etterforskningsmetoder.

– Hvorfor er Riksadvokaten koblet inn i denne saken?

– Våre kommandolinjer går i to spor. Det ene er Politidirektoratet og det andre sporet er Statsadvokaten og Riksadvokaten. I denne saken er det et valg har Statsadvokaten gjort at de har trukket inn Riksadvokaten, men det ser jeg som helt naturlig, svarer Brøske.

Jan Arnt Skjolde tror politiet håper opplysninger fra publikum skal lede til neste steg.

– Man er ute etter personer med informasjon om saken. I tillegg har politiet forløst åstedet og offentlig begynt å søke spor der, noe som ikke nødvendigvis behøver å være for galt eller for sent, sier Skjolde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Politiet ønsker kontakt med disse personene
Politiet offentliggjorde i dag to overvåkningsvideoer fra Futurum-bygget på Lørenskog, der ektemannen til den antatt kidnappete Anne-Elisabeth Hagen jobber.
00:49
Publisert: