En mainatt i fjor var nordmannen ute og svingte seg ordentlig på nattklubben Maxim i Wien i Østerrike, etter at han hadde deltatt på en konferanse i byen, etterfulgt av en firmamiddag.

Dét ble en rådyr kveld for ham.

Mannen visste at Maxim var en strippeklubb, og intensjonen var å se et show – ikke å kjøpe seksuelle tjenester, heter det i saksfremstillingen fra Finansklagenemnda Bank.

Men kvelden kom helt ut av kontroll: 

Nordmannen erkjenner å ha foretatt to belastninger på nattklubben. Etter dette husker han ikke mer før han satt på t-banen på vei tilbake til hotellet i 12-tiden dagen etter. Han mener han må ha vært neddopet, for i løpet av kvelden hadde det blitt foretatt 21 belastninger på to av kortene hans, både et kredittkort og et debetkort – for totalt 652.490 kroner.

«Spanderte på stedets piker»

Dette stemmer ikke, ifølge mannen.

Han har fortalt at han kjøpte en øl og champagne som han «spanderte på stedets piker», noe som beløp seg til 430 euro (4.000 kroner). Han erkjenner også et kjøp på 310 euro (2.900 kroner) foretatt tidligere på kvelden samme sted.

Begge transaksjonene ble foretatt med kredittkortet hans like etter midnatt. Etter dette husker han ikke mer.

Kortene, som ble oppbevart i lommeboken hans, ble benyttet til en rekke flere varekjøp utover natten, fra klokken 01.13 til 10.35 dagen etter. Fra klokken 08.36 til 10.35 er kontoen hans belastet for totalt cirka 300.000. Det er ikke fremlagt kvitteringer eller bilag for belastningene.

Anmeldte saken

Nordmannen oppsøkte politiet i Wien for å anmelde saken da han kom til hektene igjen dagen etter. Han hadde mistanke om at han ble dopet av de ansatte på klubben ved at de puttet noe i drinken hans. Han følte seg neddopet og ganske apatisk allerede etter den andre drinken, har han opplyst.

Men DNB Bank trodde ikke på mannen. De viser til at kortets kode er riktig tastet på første forsøk, og kortets chip er lest. Dessuten er kortene i behold, noe som er unaturlig dersom det var snakk om misbruk, anfører banken.

«At prisene fort kan bli høye på slike nattklubber hvor jenter stripper, er ikke unormalt», heter det i DNBs forklaring.

Banken viser også til at angivelige videoopptak fra nattklubben viste at mannen selv brukte kortene og tastet koden. Opptakene viste dessuten at han hadde vært i et eget rom med flere damer hvor det var blitt bestilt mange flasker dyr champagne.

Banken påpeker at kortet har en kredittgrense på 250.000 kroner og en bruksgrense på 750.000 kroner, noe som betyr at mannen har adgang til kortvarige overtrekk så lenge han betaler ned til kredittgrensen hver måned.

Anbefaler mannen å gå til domstolene

Finansklagenemnda Bank opplyser at de finner flere av omstendighetene i saken uklare. Blant annet peker nemnden på et skriv som utgir seg fra å være fra politiet, uten offisielt brevark og i dårlig oversettelse til engelsk. 

I brevet fremgår det at politiet skal ha ringt nattklubben og fått bekreftet at transaksjonene var kortholderens egne, i tillegg til at det finnes videobilder som bekrefter dette. Men hverken politiet eller noen av sakens parter har fått tak i den angivelige videoen.

«Slik bevissituasjonen er i denne saken, finner nemnda at saken må avvises», konkluderer Finansklagenemnda. Den mener muntlig behandling av saken for domstolene vil gi et klart bedre grunnlag for å vurdere enkelte av bevisene i saken, noe som kan være avgjørende for sakens utfall. Avgjørelsen er enstemmig.

Dette betyr at mannen enn så lenge må ta hele regningen på 652.490 kroner.(Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: