Etter en rekke droneobservasjoner i nærheten av norske flyplasser og kritisk infrastruktur de siste ukene, kalte PST inn til pressekonferanse onsdag ettermiddag. Flere russiske statsborgere er pågrepet og varetektsfengslet for å ha fløyet droner og fotografert i Norge.

Onsdag morgen ble Bergen lufthavn Flesland stengt i flere timer etter at det ble observert en drone ved flyplassen.

– De kan brukes til spionasje, eller til rett og slett å skape frykt og usikkerhet om norsk evne til å levere olje og gass til Europa, opplyste Moe.

– Forventer høyt trykk

– Slik vi vurderer det, har Russland mer å vinne og mindre å tape på å drive etterretningsvirksomhet i Norge nå enn før krigen i Ukraina, sa Hedvig Moe.

Hun la til at krigen og de vestlige sanksjonene nå gjør det vanskeligere for Russland å drive etterretning med samme metoder som før, for eksempel at russiske etterretningsoffiserer deltar på ulike konferanser og innhenter informasjon der.

– Vi forventer minst like høyt trykk fra russisk etterretningstjeneste, men regner med at de må endre metode. Vi ser for oss mer utstrakt bruk av nettverksoperasjoner og mer omfattende bruk av menneskelige kilder for å kompensere for det de går glipp av.

Moe fortalte også at russiske etterretningsaktører kan komme til å være mer frempå for å rekruttere menneskelige kilder, det samme ved forsøk på å få tilgang til teknologi som Russland ikke lenger på lovlig vis kan få tilgang til som følge av sanksjoner.

– Må være årvåkne

Særlig virksomheter og ansatte innen olje- og gassektoren, forsvarssektoren og innen teknologisektor og annen kritisk infrastruktur skal være de som er mest utsatt for russisk etterretning.

– Svalbard og nordområdene har over tid vært viktig for Russland, men enda viktigere nå grunnet nærheten til Russland og den strategisk viktige plasseringen til Svalbard, sa Moe.

Samtidig fortalte Moe at alle som har informasjon eller innflytelse som kan være av verdi for Russland, må regne med å bli utsatt for russisk etterretningsvirksomhet.

– Vi tror ikke det vil skje alle, men mener det er viktig å trekke frem som et punkt å være opptatt av, sa Moe.

– Ansatte i kritisk infrastruktur må være årvåkne og melde fra om de får spørsmål om arbeidet sitt og sensitiv informasjon fra uvedkommende. Det gjelder ikke bare dem som sitter sentralt her i Oslo innenfor ring 3, men i hele landet, la hun til.

Utelukker ikke sabotasje

Ifølge PST er faren for en reell sabotasjeaksjon større nå enn før krigen i Ukraina, men dette skal ikke være sannsynlig i dag. En slik aksjon anses som et verste-fall-scenario.

– Vi mener det i dag ikke er noe som er sannsynlig, men det kan likevel ikke utelukkes i en situasjon med høy spenning og med et trusselbilde som kan endre seg raskt, sa Moe.

Dersom det skulle komme en sabotasjeaksjon mot Norge, så kan den enten være fysisk eller digital, ifølge Moe. Hun la til at strengt tatt all kritisk infrastruktur kan være mulige sabotasjemål, ikke bare olje- og gassinstallasjoner, men også for eksempel kraftproduksjon.

– Vi tror at en eventuell handling vil bli gjennomført på en slik måte at det vil bli krevende å finne ut hvem som står bak, og at dette gjerne også vil være hensikten – at det blir vanskelig å ansvarliggjøre en enkeltperson eller statlig aktør, sier hun.

– Vi står ikke i krig, men vi står i et komplekst trusselbilde og en egentlig ny sikkerhetspolitisk situasjon. Vi forsøker å håndtere dette med aktørene vi arbeider med, blant annet politiet. Vi oppfordrer folk til å ta kontakt med lokalt politidistrikt hvis de ser noe de ønsker å formidle, sa Moe avslutningsvis.

– Ikke akseptabelt

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) talte til landsmøtet i Fagforbundet onsdag formiddag.

– Selvfølgelig er det ikke akseptabelt at utenlandsk etterretning flyr droner over norske flyplasser og forsvar. Russere har ikke lov til å fly droner i Norge, sa Støre.

Dette er ulovlig etter sanksjonsloven som ble innført etter at Russland invaderte Ukraina tilbake i februar. Riksadvokaten har besluttet at PST nå skal ha sentralisert etterforskningsansvar for ulovlig droneaktivitet på landsbasis.

– Vi vil ikke ha noe av at noen flyr denne typen farkoster over viktige installasjoner i Norge. Vi sier nei til det, vi kommer til å forfølge det, og vi kommer til å stoppe det, sa Støre.

Ifølge Støre er det ingen direkte trussel rettet mot Norge per nå.

– Men en av utfordringene i den moderne sikkerhetspolitikken er at du ikke bare kan ha en trussel på grensen, men også i samfunnet – enten man kaller det hybride trusler eller sammensatte trusler, sa han.

PST advarte tilbake i mars om en økt etterretningstrussel fra Russland på grunn av krigen i Ukraina. Også før Russlands invasjon av Ukraina vurderte PST at trusselbildet i Norge er preget av at russisk etterretningstjeneste er aktiv på norsk jord, men krigen i Ukraina har endret situasjonen, sa seksjonsleder Hanne Blomberg i PST til NTB 18. mars.

I høst har særlig eksplosjonene ved Nord Stream 1 og 2 trigget et ekstra fokus på sikkerheten ved norske olje- og gassinstallasjoner, som blant annet Jonas Gahr Støre flere ganger har understreket det ikke er kommet direkte trusler mot.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.