– Vi mener vi ikke har gjort noe galt, sier Håkon Mageli, konserndirektør for kommunikasjon og corporate affairs i Orkla.

Orkla melder om razziaen i en børsmelding tirsdag ettermiddag.

«Ifølge konkurransemyndighetene er det mistanke om overtredelse av konkurranseloven relatert til innkjøpsbetingelsene mellom leverandører og dagligvarekjedene i det norske markedet. Lilleborg bistår Konkurransetilsynet med å legge til rette for en effektiv gjennomføring av undersøkelsen», skriver selskapet i børsmeldingen.

Lilleborg er heleid av Orkla. De står bak en rekke kjente merkevarer innen blant annet innen hygiene og rengjøring.

Mageli sier Konkurransetilsynet banket på døren tirsdag morgen/formiddag. Da børsmeldingen gikk ut litt over klokken 14 tirsdag satt Orkla og Konkurransetilsynet fortsatt i møte.

– De kom tidlig i dag og sitter fortsatt i møte, sier Mageli.

Her sitter Konkurransetilsynet i møte med Orkla tirsdag ettermiddag.
Her sitter Konkurransetilsynet i møte med Orkla tirsdag ettermiddag. (Foto: Mikaela Berg)

Razziaen kommer etter en kjennelse i Bergen tingrett datert 6. november. DN har vært i kontakt med tingretten om kjennelsen, som ikke vil levere den ut. Mageli sier kjennelsen er unntatt offentlig innsyn, og han vil heller ikke si hva som står i den.

Mageli sier Orkla tar til etterretning det som nå skjer, og at selskapet samarbeider med Konkurransetilsynet.

Uanmeldt besøk

Avdelingsdirektør Beate Berrefjord i Konkurransetilsynet sier razziaen kommer etter lang tids kartlegging.

– Hva konkret har dere gjennomført nå?

– Det vi kan bekrefte er at vi er ute på en uanmeldt kontroll hos Lilleborg. Det innebærer at vi er ute for å gjøre beslag hos Lilleborg. Vi foretar en kontroll for innhente dokumentasjon for avkrefte eller bekrefte vår mistanke om brudd på konkurranseloven, sier Berrefjord.

– Vi har over lengre tid gjennomført kartlegging av innkjøpsbetingelsene i dagligvaremarkedet. Vi har kartlagt hvordan prisingen skjer mellom leverandørene og innkjøp i kjedene.

– Har det vært gjennomført aksjoner på flere steder?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Berrefjord.

– Har dere overvåket telefonsamtaler med aktørene?

– Kartleggingen har skjedd gjennom at vi har hentet inn dokumentasjon fra aktørene, men i dag var det uanmeldt kontroll.

– Har det vært gjort noen beslag?

– Jeg kan bekrefte at vi har vært ute på kontroll, men det for tidlig å si om vi har gjort noen beslag, sier Berrefjord.

Aksjekursen i Orkla falt som en stein da børsmeldingen om razzia gikk ut litt over klokken 14. Men akjsen hentet seg fort inn igjen og Orkla-aksjen var like før børsen stengte ned 0,5 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.