Det var Rett24 som omtalte saken først tirsdag.

Tor Holba var konserndirektør i Yara, og ble tiltalt som en av fire i den såkalte Yara-saken. Nå har Oslo tingrett tilkjent hele 35 millioner kroner i erstatning. Det skal være det høyeste beløpet som noensinne er utbetalt i erstatning etter frifinnelse i en straffesak i Norge.

Holba var blant de tre Yara-direktørene som først ble dømt i tingrettssaken, og deretter ble frifunnet i lagmannsretten.

I etterkant av frifinnelsen krevde Holba kompensasjon for inntektstap. Statens sivilrettsforvaltning, som er instansen som i første rekke behandler erstatningskrav etter frifinnelse i straffeforfølgning, tilkjente Holba først 15 millioner kroner.

Holba tok imidlertid saken videre. I søksmålet krevde han ytterligere erstatning for tapt tilleggspensjon, inntektstap fra 2018 til pensjonsalder, og i tillegg renter.

Han fikk ja på flere nye punkter:

  • 6,8 millioner kroner i lønn fra 2018 til pensjonsalder i 2021
  • 7,5 millioner kroner i bonus i samme periode
  • 3,3 millioner kroner i aksjetildeling
  • 1,7 millioner kroner i pensjon

På toppen av erstatningen kommer forsinkelsesrenter.

- Det må være likhet på begge sider av bordet når det gjelder konsekvenser av å trå feil. I denne saken var det Økokrim som trådde feil, hvilket fikk store konsekvenser for Tor Holba. Det skriver Holbas forsvarer Nadia Christina Hall i en felles uttalelse til DN.

Nadia Christina Hall i advokatfirmaet Elden er Tor Holbas forsvarer i Yara saken.
Nadia Christina Hall i advokatfirmaet Elden er Tor Holbas forsvarer i Yara saken. (Foto: Mikaela Berg)

- Han mistet jobben, og tapte navn og rennommé som vil prege hans fremtid i lang tid. Da er det rett og rimelig at Tor Holba blir gitt tilbake noe av det som ble tatt fra ham. Vi er glad for at tingretten er enig i disse synspunktene.

Økokrims assisterende leder Hedvig Moe ønsker ikke å kommentere dommen fra Oslo tingrett fordi det er Regjeringsadvokaten som har ført erstatningssaken for Oslo tingrett.

Moe skriver dette i en generell uttalelse til DN:

- Generelt er det slik at en som er frifunnet kan søke om erstatning for sitt økonomiske tap hos Statens sivilrettsforvaltning og deretter eventuelt bringe kravet inn for retten. Personer som har høye inntekter vil kunne få tilsvarende erstatningsutbetalinger. Men Økokrim kan ikke la være å ta tak i mistanker om alvorlig økonomisk kriminalitet av frykt for erstatningskrav.

Regjeringsadvokaten ønsket ikke å kommentere dommen i erstatningssaken tirsdag kveld.

Mulig ny rekorderstatning venter

Den rekordhøye erstatningssummen kan love godt for andre næringslivstopper som har blitt frikjent fra straffeforfølgning.

DN omtalte i fjor sommer det rekordhøye erstatningskravet fra tidligere Vimpelcom-toppsjef Jo Lunder: Inntil 530 millioner kroner var erstatningskravet som ble levert Økokrim.

– Dette kravet er historisk høyt. Summene er uvante i norsk erstatningsrett når det gjelder personer, uttalte jusprofessor Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo den gang.

Det rekordhøye kravet reflekterte først og fremst de forventede fremtidige lønningene Lunder kunne fått dersom siktelsen aldri hadde blitt tatt ut, ifølge Lunders advokat.

Noen konklusjon på kravet er ennå ikke kjent.

Lunder ble siktet for medvirkning til grov korrupsjon i det internasjonale mobilselskapet Vimpelcom der han gjennom mer enn 15 år var både sjef, styreleder og styremedlem. Han hadde fratrådt som sjef for Vimpelcom et knapt halvår før han ble siktet og måtte sitte seks døgn i varetekt. Lunder var siktet for å ha medvirket til en utbetaling på 30 millioner dollar til et selskap kontrollert av Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans tidligere president. En utbetaling som fant sted i september 2011 noen måneder etter at han tiltrådte som toppsjef i Vimpelcom der Telenor var stor eier i mange år.

Lunder har hele tiden avvist kjennskap til korrupsjon. I oktober 2017 henla Økokrim siktelsen mot Lunder. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se reaksjonen til DNs børskommentator da han fikk levert tre flasker vin på døren på grunn av et veddemål
04:57
Publisert: