Gründeren Idar Vollvik ble pågrepet politiet 1. september 2020, for feilmerking av medisinsk utstyr etter en politiaksjon mot lokalene til bedriften Vovi i Bergen.

Vollvik ble så siktet for brudd på loven om medisinsk utstyr og risikerer bøter eller fengsel i opptil to år dersom han kjennes skyldig i å forsettlig ha feilmerket ikke-medisinske munnbind om til medisinske munnbind.

Til sammen skal det dreie seg om 700.000 feilmerkede munnbind.

I tiltalebeslutningen står det at «det foreligger særlig skjerpende omstendigheter fordi forholdet fant sted under covid-19-pandemien, som medførte et stort behov for trygt smittevernutstyr og mulighet for kontroll med smittevernutstyr, herunder at smittevernutstyret kan spores tilbake til riktig produsent».

Vollvik sier til DN at han ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Det gjør heller ikke hans advokat Arild Christian Dyngeland.

Nektet straffskyld

I mars i år sendte Vollvik ut en pressemelding hvor han beklaget og lovet å ryddet opp.

– Jeg må også dypt beklage det inntrufne i forhold til kunder som allerede har mottatt munnbind med feil merking eller som har måttet vente på sine bestillinger. Dette er vi i full gang med å rydde opp i. Vi vil selvsagt også gå en runde med importleddet for å forsikre oss om at de forbedrer sine rutiner for kvalitetssikring, sa Idar Vollvik.

Ifølge tiltalen skal Vollvik ha gjort en rekke grep for at munnbindene skulle fremstå som medisinske:

  • Det sørget for at eventuelle følgeskriv av typen «non-medical» ble fjernet.
  • Munnbind ble flyttet fra emballasje non-medical over i ny emballasje med merking som fremsto som medisinske.
  • Holdbarhetsdatoen var uriktig angitt.
  • Emballasjen var mangelfullt merket hva gjelder samsvarserklæring og annen produktinfo.

Vollvik har erkjent at han pakket om munnbindene, men nektet straffskyld. Han har uttalt at noen av kartongene munnbindene ble levert i skal ha hatt vannskader, og ble pakket om i nye esker.

– Enkelte kunder ønsker også mindre forpakninger, hvor vi har leid inn folk til å hjelpe oss å pakke munnbind. Vi har i ettertid lært at vi må være mer presise i denne merkingen mht. lot-nr. datostempling osv. og vi tar full kritikk for at vi ikke har vært nøye nok her, sa han i pressemeldingen fra tidligere i år.

Millioner i minus

Vollvik tapte i fjor over 14 millioner kroner på salg av smittevernutstyr som munnbind gjennom selskapets Vovi as. Selskapet solgte munnbind gjennom nettbutikken Ludostore.

Vollvik solgte for totalt 47,4 millioner kroner, men høye varekostnader og nedskrivning av andre investeringer ga millioner i minus.

Idar Vollvik er styreleder i Vovi as og hans kone Anita Vollvik står oppført som daglig leder.

Anita Vollvik ble i likhet med mannen siktet for de samme punktene i fjor, men er ikke nevnt i tiltalebeslutningen. Hun ønsker heller ikke kommentere saken. Politiadvokat Sigrid Sulland sier mandag til Bergens Tidende at saken mot konen er henlagt på bevisets stilling.

Rettssaken begynner i Hordaland tingrett 31. januar og varer i fire dager.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.