Tirsdag ettermiddag møtte Runar Vatne (48) i retten, etter at investoren tidligere i år ble siktet og deretter tiltalt for promillekjøring og kjøring uten førerkort.

Under møtet i Oslo tingrett erkjente Vatne skyld i begge forholdene, og påtalemyndigheten har foreslått en straff på 21 dagers betinget fengsel med prøvetid på to år, en bot på 1,5 ganger brutto månedslønn og tap av førerretten i 18 måneder.

Ved promillekjøringssaker er den generelle regelen at boten skal fastsettes til 1,5 ganger brutto månedslønn. I retten oppga Vatne at han hadde en brutto årslønn på én million kroner, som fordelt på årets tolv måneder blir drøye 83.000 kroner. Boten kan dermed ende opp på 125.000 kroner.

I fjor var Vatne god for om lag 2,2 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Oppga årsinntekt

På spørsmål fra egen advokat, Halvard Helle i Schjødt, forklarte Vatne at lønnen han oppga er det han får fra selskapet han eier og leder, Vatne Capital, og at det på grunn av dagens situasjon i finansmarkedene ikke ligger an til å bli ytterligere kapitalinntekter.

Investoren anslo at han hadde tapt «noen hundre millioner kroner» i år som følge av kursfallene i de børsnoterte investeringene.

– Vatne har forklart at han har noen hundre millioner i formue, men at det er vanskelig å anslå. Han har også forklart at han har tapt betydelige beløp på grunn av uroen i markedene i denne perioden. Det må man ta med i betraktning når man skal avgi en forholdsmessig reaksjon, sa advokat Helle.

I 2020 hadde investoren ifølge skattelistene en årsinntekt på drøye 25 millioner kroner, som fordelt på årets 12 måneder tilsvarer om lag 2,08 millioner kroner i lønn per måned før skatt. I 2019 og 2018 var Vatne oppført med en inntekt på henholdsvis 15 og 12 millioner kroner.

Vatne sa seg altså skyldig i begge tiltalepunktene om både promillekjøring og kjøring uten førerkort. Advokat Helle hadde ingen innsigelser på den foreslåtte straffen, utenom punktet for tap av førerrett.

I sin prosedyre la han ned påstand om at siktede anses på mildest mulig måte.

– Vatne har ikke førerkort og det korrekte vil da være en sperrefrist for gjenerverv av førerretten, sa advokat Helle.

Det er ventet en endelig dom i saken senere denne måneden.

Middag kvelden før

Tiltalen mot Vatne ble tatt ut av Oslo-politiet tidligere i år, etter at Vatne før påske ble stoppet i en Mercedes på Oslos vestkant.

Promillekontrollen viste, ifølge tiltalen, en alkoholkonsentrasjon på 0,41 milligram per liter luft. Det tilsvarer rundt 0,8 i promille, ifølge forskrift om tap av retten til å føre motorvogn.

I sin forklaring oppga investoren at han hadde vært på en middag kvelden før, og ikke hadde drukket noe den morgenen han ble stoppet av politiet.

Vatne sa videre at han ikke hadde noen «tanke eller idé» om at han fortsatt skulle ha promille da han kjørte fra sitt hjem på Frogner i Oslo, til et bakeri i nærheten, og så tilbake.

Han erkjente også å ha kjørt bil uten gyldig førerkort.

– Jeg hadde ikke førerkort og var klar over det. Jeg burde helt klart ikke kjørt bil, og det er bare å beklage.

Vatne forklarte at han hadde vært på en middag kvelden før og anslår alkoholinntaket til å ha vært seks til syv enheter med vin. Selskapet varte til noe etter midnatt, forklarte Vatne. Da han morgenen etter, i 08.00-tiden, kom tilbake fra bakeriet på Frogner på Oslos vestkant sto politiet og ventet på ham.

Profilert investor

Investoren ble i september i 2020 dømt for råkjøring, etter å ha kjørt 177 kilometer i timen i en 80-sone, en dom som førte til 23 dagers ubetinget fengsel og inndragelse av førerkortet i 37 måneder. Da ga investoren og eiendomsmilliardæren en uforbeholden tilståelse i retten.

Vatne, som i tillegg til å være en profilert investor, er kjent for å være over snittet interessert i spreke biler, og har deltatt i racerløp på den tyske motorsportbanen Nürburgring.

Vatne bygget seg opp på eiendomsinvesteringer allerede i ung alder i studietiden. Etter noen få år som aksjemegler i Pareto begynte han med eiendom på fulltid, og ved slutten av 2020 var hans Vatne Capital bokført med en egenkapital på 2,5 milliarder kroner.

Det store gjennombruddet kom da Vatne og hans tidligere forretningspartnere, Carl Erik Krefting og Hans Petter Krohnstad, i Søylen Eiendom solgte det norske luksusmotestrøket med Steen & Strøm, Eger, Hermes og Gucci i sentrum av Oslo til eiendomsfondet Meyer Bergman. Trioen satt igjen med en gevinst på 1,3 milliarder kroner.

Nå har imidlertid Vatne og Krefting kuttet alle bånd. Det skjedde etter en årelang konflikt mellom de to tidligere partnerne, som først ble avsluttet med et forlik da de sto halvveis i den første av tre rettssaker, med over 900 millioner kroner på spill.

Gjennom årenes løp har Vatne også bygget seg opp betydelige verdier på børs. Blant de største investeringene er kreftvaksineselskapet Vaccibody og det landbaserte oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire. Han var også aksjonær i tidligere børsnoterte Solon Eiendom, eiendomsselskapet som ble kjøpt opp av svenske SBB i fjor høst.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.