Mannen ble pågrepet fredag morgen, skriver Troms politidistrikt i en pressemelding lørdag.

Han er 51 år gammel, og ikke bosatt i Norge. Ifølge den siktedes egen forklaring hadde han passert Storskog torsdag og var på vei til Svalbard, skriver politiet.

– Politiet har tatt beslag i en større mengde fotoutstyr, inkludert en drone og en rekke minnekort, heter det i pressemeldingen.

Tok bilde av helikopter

Den siktede mannen fikk oppnevnt forsvarer fredag og ble framstilt for varetektsfengsling lørdag formiddag. Han er siktet for å ha fløyet drone i Norge, og han er begjært varetektsfengslet i 4 uker.

– Den siktede har erkjent å ha fløyet drone i Norge. Vi kommer til å fortsette med avhør og gjennomgang av beslaget. Av beslaget som vi har gjennomgått har vi blant annet sett bilder fra lufthavnen i Kirkenes og bilder av forsvarets Bell-helikopter. Politiets sikkerhetstjeneste er koblet inn i saken, sier politiadvokat Jacob Bergh.

Russeren som er pågrepet begjærer seg løslatt. Det opplyser hans forsvarer Ola Larsen til NTB.

Mannen ble framstilt for fengsling lørdag formiddag. Politiet har begjært ham varetektsfengslet i fire uker.

– Det jeg kan si foreløpig er at min klient har avgitt forklaring til politiet, samt at han i dag har begjært seg løslatt i fengslingsmøtet, sier advokaten.

Han sier de foreløpig ikke har mottatt kjennelsen fra tingretten.

– Vi har ingen ytterligere kommentarer foreløpig, sier forsvareren.

Høy prioritet

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) roser politiet for årvåkenheten i forbindelse med pågripelsen av den russiske mannen med drone ved flyplassen i Tromsø.

– Jeg er kjent med at politiet har pågrepet en russisk person med drone ved flyplassen i Tromsø. Samtidig kan jeg ikke kommentere saker som er under etterforskningen. Men det er bra at politiet er årvåkne, sier justisministeren til NTB.

Mehl sier videre at det er en høy prioritet å forsterke innsatsen for å avdekke ulovlig aktivitet på norsk jord.

– Politiet har et tett samarbeid med PST, og styrkingen av beredskapen som har blitt gjort det siste halvåret har fungert godt, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.