Norske banker jobber nå på spreng for å avdekke sanksjonerte personer og selskaper blant egne kunder, og blant alle kundene vil sende penger til. Bankene risikerer straff og store bøter hvis de lar penger flyte til og fra sanksjonerte russiske politikere, oligarker og sanksjonerte selskaper og banker.

For bankkundene står mange millioner kroner på spill. Siden Russlands invasjon av Ukraina i februar har Utenriksdepartementet fått beskjed om at nær 81 millioner kroner er frosset av norske banker. Dette er enten penger stående på norske bankkontoer, eller pengeoverføringer som er fryst slik at de ikke kommer frem til mottageren.

Statistikken viser at det ofte er millionbeløp involvert når bankene bestemmer seg for å fryse: Totalt er det rundt 50 bankkontoer og transaksjoner som er frosset, med til sammen nær 81 millioner kroner.

«Det dreier seg om frys av transaksjoner til listeførte banker, samt frys av kontoer og transaksjoner til listeførte personer, eller selskaper som er eid/kontrollert av en listeført», opplyser Utenriksdepartementet på epost.

«Det gjelder bl.a. innen sektorene transport, gjødsel, stål og energi», opplyser departementet.

Norske banker er pålagt å sende såkalt frysmelding til Utenriksdepartementet når de fryser bankkontoer og bankoverføringer.

DN har tidligere omtalt at Nordea har sendt frysmelding til Utenriksdepartementet om det norske oljeselskapet RN Nordic, som er et datterselskap av den russiske oljegiganten Rosneft.

Siden Russlands invasjon av Ukraina 24. februar i år har EU, USA og en rekke andre land innført sanksjoner for å strupe finansieringen av den russiske staten, den russiske politiske eliten, og store deler av det russiske næringslivet. Norge har i stor grad innført EUs sanksjoner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.