I DNs dokumentar «Boligkuppet» ble det avdekket hvordan Ivar Tollefsens boligimperium Fredensborg unnlot å melde forkjøp slik at hundrevis av beboere ikke fikk mulighet til å kjøpe egen bolig.

I etterkant fremmet Rødts Bjørnar Moxnes forslag om en ny lov som vil gjøre det straffbart å hoppe bukk over den kommunale forkjøpsretten. Forslaget er blitt omtalt som «Lex Tollefsen».

De foreslåtte endringene i Leiegårdsloven ville gjort det mulig med inndragning, bøter, fengsel og foretaksstraff ved brudd på forkjøpsretten. Onsdag fortalte DN at Arbeiderpartiet stiller seg bak forslaget til Moxnes.

I januar varslet kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) at hun ikke ønsker å innføre straffesanksjoner i loven. Nå er det klart at stortingsgruppene til Høyre og Fremskrittspartiet heller ikke vil støtte forslaget fra Rødt.

Høyre ønsker en mer helhetlig gjennomgang av lovverket og utelukker ikke en større revidering.

– Fullstendig uakseptabelt

– Vi vil at regjeringen skal gjennomgå hele loven. Det er fullstendig uakseptabelt at folk bryter loven. Spesielt når vanlige folk ikke har fått kjøpe boliger de har hatt rett til, sier Mari Holm Lønseth, som er boligpolitisk talsperson i Høyre.

Hun mener Leiegårdsloven er moden for en større revidering.

– Fra flere kanter har vi fått høre at problemet er mer omfattende enn bare Leiegårdsloven. Hele regelverket er lite praktisert og boligmarkedet har endret seg mye. Det er mange uklarheter både i saksbehandlingen, om kommunene har tilstrekkelig kompetanse og i selve varslingsreglene.

Straffrihet

Rødt-leder Bjørnar Moxnes legger ikke skjul på skuffelsen over at forslaget ble skrotet.

– Høyre har vært gode til å gi inntrykk av at de tar tak i dette, men det er fortsatt straffrihet for spekulanter, sier Moxnes.

Lønseth mener at når det først gjøres endringer, er det viktig at man får en grundig utredning.

– Regjeringen skal gå i gang med hvordan dette skal løses og eventuelt komme tilbake med et forslag.

– Er dette et forsøk på trenere saken ut stortingsperioden?

– Nei, det er det ikke. En lovendring må være godt utarbeidet.

Dette er ikke Moxnes enig i.

– Her burde Høyre på Stortinget fulgt Oslo Høyre som støttet en straffereaksjon i media. Det virker som at Høyre skyver den helhetlige gjennomgangen foran seg, i stedet for å gjøre det slik at det står noe på spill for bolighaiene, svarer Rødt-lederen.

Straffesanksjoner er ifølge Lønseth fortsatt aktuelt, men hun mener det ikke er avgjørende for dem som bor i disse leiegårdene.

– En saftig bot ville ikke nødvendigvis ført til at flere fikk brukt forkjøpsretten. Men dette må man også se på.

Regjeringspartner Frp er på linje med Høyre.

Boligkuppet

Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen er blitt Skandinavias største utleier av leiligheter. DN har sett på metodene som har gjort at han kan tjene 500 millioner kroner i året på sine 4000 leiligheter i Oslo. Her har vi samlet alle våre publiserte artikler knyttet til saken.

Samleside

– Under høringen ble det tatt opp en rekke forhold knyttet til Leiegårdsloven generelt, og vi har derfor valgt å stemme imot forslaget. I stedet ber vi regjeringen ta en helhetlig gjennomgang av lov om kommunal forkjøpsrett til leiegårder, opplyser Kari Kjønaas Kjos (Frp).

Strid om Husbanken

Tidligere denne uken fortalte DN at Arbeiderpartiet ønsker å øke Husbankens budsjett fra 16 til 25 milliarder kroner. Noe av hensikten er å gi den statlige banken finansielle muskler til å finansiere leiegårder som tas på kommunalt forkjøp.

Høyre støtter ikke at Husbanken skal få en mer sentral rolle i boligpolitikken.

– Husbanken er et boligsosialt virkemiddel og skal brukes for vanskeligstilte. Det Ap vil bruke Husbanken til er noe som private banker kan gi lån til, svarer Lønseth (H).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mener selv hun var heldig. Særlig én utvikling holder Høyres ordførerkandidat i Oslo våken om natten
– Opprører meg, sier Saida Begum (31).
04:48
Publisert: