Skiaker og Ervik, henholdsvis tidligere administrerende direktør og driftsdirektør i rederiet Höegh Autoliners, er tiltalt i Baltimore i USA for deltagelse i en «langvarig antitrust-konspirasjon», såkalt konkurransehemmende virksomhet.

Det skriver det amerikanske justisdepartementet i en pressemelding onsdag.

– En tiltale er ikke det samme som en dom. Hva jeg gjør videre har jeg ikke tatt stilling til, skriver Ingar Skiaker i en tekstmelding til DN.

Øyvind Ervik skriver i en tekstmelding til DN at han ikke har noen kommentar utover at han ikke lenger har noe forhold til Höegh-gruppen.

Skal ha konspirert med konkurrenter

I tiltalen hevdes det at Skiaker og Ervik konspirerte med konkurrenter for å allokere enkelte kunder og ruter for skiping av kjøretøy mellom seg til og fra USA, i tillegg til andre steder, inkludert Port of Baltimore.

Ifølge tiltalen skal samarbeidet ha pågått siden tidligst 2006 til i hvert fall september 2012.

Höegh Autoliners har tidligere erkjent seg skyldig i saken og blitt dømt til å betale en bot på 21 millioner dollar.

– Tiltalen som ble kunngjort i dag bringer videre antitrustavdelingens mål om å gjenopprette og promotere åpen konkurranse. Höegh har allerede erkjent seg skyldig, og nå må vi sørge for at rederiets sjefer holdes skyldig, sier Makan Delrahim, assisterende statsadvokat i justisdepartementets antitrustavdeling, i pressemeldingen.

13 toppsjefer tiltalt

Ifølge deres Linkedin-profiler er Skiaker nå direktør i Leif Hoegh & Co, mens Ervik er uavhengig konsulent.

Ifølge tiltalen skal de to ha hemmet konkurransen i markedet ved å delta i møter der de ble enige om ikke å konkurrere med andre. De skal også ha avstått fra å legge inn bud på enkelte kunder eller ruter, eller bli enige om prisen man skulle by.

I tillegg mener retten at Skiaker og Ervik ble enige om konkurrenter om å fastsette priser på rater som ble gitt til internasjonal kunder.

«Kundene som ble rammet av sammensvergelsen var inkluderte amerikanske selskaper», skriver det amerikanske justisdepartementet.

Totalt 13 toppsjefer er tiltalt i saken. I tillegg til Höegh har også fem andre selskaper erkjent seg skyldig for å ha deltatt i den konkurransehemmende virksomheten. Det har ført til samlede bøter på totalt 255 millioner dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.