I vår ble det kjent at norsk politi er blant myndighetene som deltar i etterforskningen av nettverket rundt Lycamobile. I slutten av mai fikk Økokrim medhold i varetektsfengsling av en 35-åring. Mannen, som skal ha jobbet som selvstendig forhandler i telekomnettverket, mistenkes for å ha bidratt til at utbytte for straffbare handlinger er overført til utlandet gjennom Lyca-systemet.

Grov hvitvasking

I en fersk kjennelse fra Oslo tingrett kommer det frem at Økokrim mener den norske delen av saken kan dreie seg om hvitvasking i flere hundremillionersklassen.

Økokrim tok i sommer beslag i 5,2 millioner kroner som Reitan-systemet skulle ha overført til Lycamobile. Lycamobile Norway, ved advokat Linn Eckhoff Dolva, krevde i etterkant muntlige forhandlinger i et forsøk på å få opphevet beslaget.

I kjennelsen fra retten siteres det fra siktelsen mot Lycamobile Norway. Det norske selskapet er siktet for å ha bidratt til å ha sikret utbytte av en straffbar handling. Eller hvitvasking, på godt norsk. Hvitvaskingen skal ifølge siktelsen være grov både fordi det er snakk om betydelige verdier og fordi hvitvaskingen skal ha skjedd regelmessig.

Ifølge siktelsen skal mobilselskapet fra 2010 til april 2018 ha overført rundt 495 millioner kroner til utlandet «til tross for at en stor del av dette var utbytte fra straffbare handlinger».

Selskapets økonomi ikke relevant

Lycamobiles advokat argumenterte i retten for at beslagene måtte oppheves, uten å nå frem. Dommerfullmektig Camilla Elvevoll skriver i kjennelsen: «Det forhold at siktede i dag ikke har tilgang til sine inntekter fra salg i Norge er forhold som ikke direkte vedrører denne saken». Retten mener det ikke kan tillegges vesentlig vekt om beslagene kan føre til at Lycamobile blir nedlagt eller tatt under konkursbehandling.

– Kjennelsen vil bli anket. Ut over det vil jeg ikke gi noen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier advokat Dolva, som representerer Lycamobile.

Dommerfullmektig Elvevoll mener det er grunn til å anta at Lycamobile vil bli dømt til inndragning hvis/når straffesaken skal behandles av tingretten. Økokrim skal i retten ha vist frem hvordan blant annet ett firma som var registrert som forhandler for Lycamobile skal ha overført betydelige kontantbeløp til mobilselskapet, også etter at forhandleren ble avviklet.

Uten kjennskap

I retten argumenterte Dolva for at Lycamobile ikke har hatt kjennskap til hva underliggende forhandlerledd har foretatt seg. Selskapet understreket i retten at solgt ringetid er forbrukt.

Politiadvokat Camilla Søby Funnemark kan ikke gå i detalj på hvordan Økokrim mener Lycamobile Norway har bidratt til hvitvasking.

– Det er mange klausulerte dokumenter i saken. Dette er en pågående etterforskning mot flere personer og flere selskaper. Det er gjort et stort beslag, herunder et elektronisk beslag, som vi undersøker nærmere, sier hun.

Funnemark var ikke klar over at Lycamobile kommer til å anke beslagskjennelsen til lagmannsretten før DN ringte.

– Det kjenner jeg ikke til, så det kan jeg ikke kommentere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Delikat Barbera
Chiara Boschis lager barbera med finesse.
01:24
Publisert: