Ifølge politiet har selskapet Castor Energy hvitvasket 136 millioner kroner fra salg av elektrisitet i utlandet. Oslo-politiet får imidlertid ikke tak i de sentrale personene i energiselskapet, som nylig vedtok bot på en million kroner og må tåle inndragning av 136 millioner kroner.

– Dette innebærer ikke en erkjennelse av skyld, men etter en helhetsvurdering valgte man å vedta forelegget for å avslutte straffeforfølgelsen, sier Castor Energys forsvarer Svein Holden i advokatselskapet Hjort.

Politiet begrunner forelegget med at Castor Energy, som har adresse på Aker Brygge, mottok 136 millioner kroner på sin konto i Danske Bank, penger politiet mener stammer fra salg av elektrisitet til polske kunder. Elektrisiteten skal være kjøpt på det tyske spotmarkedet, og solgt i Polen uten det er betalt moms av videresalget til polske skattemyndigheter.

Leide postadresse

– I vårt perspektiv har jeg vanskelig for å tro at Castor Energy aksepterer et slikt forelegg hvis man ikke trodde dette var en tapt sak, sier politiadvokat Jens Petter Fossdal ved Oslo politidistrikt.

Dagens Næringsliv har forgjeves forsøkt å komme i kontakt med Castor Energy og selskapets ledelse. Utleiefirmaet Regus leier ut kontorer til selskapet på Aker Brygge. Castor Energy har kun hatt postadresse der, opplyser Regus. Selskapet ble etablert i slutten av 2012, men har aldri levert regnskap. En kredittsjekk viser ubetalte regninger på vel 400.000 kroner.

– Ingen andre er siktet per i dag. De antatte sentrale personene knyttet til Castor Energy virker ikke å være i Norge lenger, kommenterer politiadvokat Fossdal.

Heftelser for ti mill.

Castor Energy må gjennom forelegget tåle en inndragning på 136 millioner kroner, men DN får opplyst at politiet så langt kun har funnet og tatt heftelser for vel ti millioner av disse midlene.

– Politiet har sikret noen verdier, men jeg vil ikke gå i detaljer om dette. Vi antar at noen har fått ut et betydelig utbytte i denne saken, sier politiadvokat Jens Petter Fossdal.

Castor Energy skal ifølge politiet ha mottatt de 136 millionene på sin konto i Danske Bank fra januar 2013 til april ifjor. Skatt øst anmeldte saken til politiet i Oslo ifjor, men skattemyndighetene opplyser til DN at de ikke har mulighet til å kommentere enkeltsaker.