– Jeg kan bekrefte at to personer er varetektsfengslet. Siktelsen er grovt skattesvik. Vi kan for øvrig ikke gi flere opplysninger fordi de siktede er fengslet grunnet bevisforspillelsesfare, sier politiadvokat Per Ørnulv Thorbjørnsen ved Agder politidistrikt.

Det var Agderposten som omtalte saken først.

De to, som er henholdsvis 35 og 44 år gamle, ble siktet etter en politianmeldelse fra Skatteetaten.

– Skatteetaten anmelder de mest alvorlige sakene vi jobber med. På grunn av taushetsplikten kan vi ikke kommentere enkeltsaker, skriver Erik Nilsen i divisjon innsats i en epost.

Ti millioner fra Irland

Etter det Dagens Næringsliv forstår skal de to gjennom et felleseid selskap, som opplyser at det driver med utleie av bedriftskonsulenter, ha mottatt til sammen rundt ti millioner kroner fra et datterselskap i Irland. Ett av selskapene har i regnskapet for i fjor bokført et mottatt utbytte på 8,4 millioner kroner der det opplyses at «utbyttet er innenfor fritaksmodellen da det er beskattet i Irland». 4,5 millioner kroner ble utdelt i utbytte til de to eierne mens flere millioner kroner ble lånt videre til et selskap en av de siktede er aksjonær i.

Det irske selskapet registrert i Dublin skiftet ifølge selskapsregisteret i landet navn og eierskap i fjor vår. Tidligere eier var den norske juristen Jens Eide. Han forklarer at han ble kontaktet av en mellommann som trengte hjelp til å etablere et selskap i Irland.

– Han organiserte det hele og det endte med at de kjøpte et tomt selskap jeg hadde etablert i sin tid for et shippingprosjekt det aldri ble noe av, forklarer Eide.

Advokat John Christian Elden sier hans klient mener saken må bero på en misforståelse fra politiet.
Advokat John Christian Elden sier hans klient mener saken må bero på en misforståelse fra politiet. (Foto: Aleksander Nordahl)

Påfallende

Etter det DN forstår mener Skatteetaten det ikke er samsvar mellom overføringen på ti millioner kroner fra Irland og de innrapporterte næringsoppgavene for de norske selskapene for i fjor.

Advokat John Christian Elden er advokat for den ene av de to siktede. Elden skriver i en epost til DN at hans klient mener dette må bero på en misforståelse fra politiet.

– Han er ikke omfattet av skattemyndighetenes anmeldelse, og vi har anket kjennelsen fra tingretten, skriver Elden.

Advokat Kristoffer Wibe Koch representerer den andre siktede i saken.

– Han erkjenner ikke straffskyld. Jeg kan ikke si noe mer enn det, sier han til DN.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.