I juni 2021 ble det kjent at Økokrim hadde tatt ut siktelse mot John Carew. Etterforskningen kom i gang etter en anmeldelse fra Skatteetaten, opplyste Økokrim da.

I retten innrømmet Carew straffskyld for uaktsomt skattesvik, men ikke forsettlig.

Da aktor lese opp de forskjellige postene i tiltalen mot Carew, svarte han klart og tydelig «ja» på spørsmålet om straffskyld for forholdene i post én og to, som omhandler uaktsomt grovt skattesvik. Men da aktor leste opp forholdene i post 3, som omhandler forsettlig grovt skattesvik, svarte den tidligere fotballspilleren «nei».

Hans forsvarer, Berit Reiss-Andersen, skjøt inn:

– Svaret er knyttet til forsettet, hadde det vært samme straffebud som tidligere ville svaret vært ja, sa hun.

I april i år landet Økokrim på å tiltale den tidligere fotballstjernen for forsettlig og grovt uaktsomt skattesvik. Strafferammen for de mest alvorlige forholdene i tiltalen er seks års fengsel. Ifølge tiltalen skal Carew ha unnlatt å oppgi skattepliktig inntekt på totalt 12.828.462 kroner i årene 2014–2019. Han skal også ha unnlatt å oppgi skattepliktig formue på totalt 307.484.187 kroner i løpet av de seks årene. Økokrim mener at Carew på denne måten har unndratt 5.422.206 kroner i skatt. John Carew meldte flytting tilbake til Norge i august 2020.

Da Carew ankom rettssal 828 i Oslo tinghus med sine forsvarere på tirsdag var presseoppbudet stort. Da han kom inn i salen henvendte han seg til pressebenken og utbrøt med et lite smil:

– Dere er på plass igjen.

Advokat Berit Reiss-Andersen var tydelig på at Carew ikke kom til å gi noen ytterligere kommentarer til pressen:

– Vi synes det er fint at dere er her. Men vi skal si det vi har å si til retten. Vi skal ikke ha dobbeltprosess, opplyste hun.

Advokat Berit Reiss-Andersen (til høyre) var tydelig på at Carew ikke kom til å gi noen ytterligere kommentarer til pressen. Her hilser hun på aktor Marianne Bender.
Advokat Berit Reiss-Andersen (til høyre) var tydelig på at Carew ikke kom til å gi noen ytterligere kommentarer til pressen. Her hilser hun på aktor Marianne Bender. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB)

Aktor Marianne Bender i Økokrim startet sitt innledningsforedrag med å si at saken dreier seg om at påtalemyndigheten mener Carew skulle ha skattet til Norge i de seks årene fra 2014 til 2019 fordi han var her mer enn 183 dager i året.

– Det opplyste han ikke om. Han holdt sine inntekter og formue skjult for norske skattemyndigheter, fremførte hun.

Økokrim har ved hjelp av Carews bruk av betalingskort regnet seg frem til hvor mange dager han har vært i Norge de enkelte årene. Forsvareren Reiss-Andersen er ifølge aktor enig i dagene som legges til grunn.

Første rettsdag gikk aktor gjennom en rekke brev som er sendt mellom Skatteetaten og Carews rådgiver Per A. Flod. Disse viser at det allerede i 2010 oppsto spørsmål om John Carew skatteplikt til Norge. Dette var to år før han la opp som utenlandsproff.

– Ikke særlig smart

I en epost fra Flod til Carew i juni 2015 reagerer advokaten på et brev fra Skatteetaten som dokumenterer at den tidligere fotballspilleren har brukt norske bankkort i Norge i årene 2012, 2013 og 2014 på langt flere dager enn han har opplyst å være i landet. I epost skriver rådgiveren:

«Jeg var sikker på at du hadde brukt utenlandsk kredittkort når du var i Norge. Men har du brukt norsk bankkort? Det var i så fall ikke særlig smart. De har jo vært ute etter deg i lange tider. Du burde nok i så fall tatt ut kont»

Var 299 dager i Norge i ett år

I 2014 skal Carew ha vært i Norge 233 dager, i 2015 i 259 dager, 2016 i 274 dager, i 2017 skal han ha vært i Norge 299 dager, i 2018 totalt 282 dager, mens han skal ha vært i Norge 289 dager i 2019.

Økokrim legger også til grunn at Carews leilighet i London i mesteparten av tiltaleperioden er utleid eller at Carew ikke benyttet den, men heller bodde på hotell når han oppholdt seg i den britiske hovedstaden.

I flere år gikk det korrespondanse mellom Carew, hans rådgiver Flod og Skatteetaten om skatteforholdene til den pensjonerte fotballspilleren. Til tross for at Skatteetaten ved flere anledninger opplyser at de anser han som skattepliktig til Norge, avviser Flod dette. Da saken eskalerte ble en advokat som er spesialist i skatt, samt Carews regnskapsfører bedt om å bisto. Etter en tid ba Flod skatteadvokaten legge ned arbeidet med Carews sak. Skattetadvokat Holstad hadde i forkant konkludert med at Carew skulle skatte til Norge for de omdiskuterte årene.

Da saken sprakk i media våren 2021 med ransaking av Carew bolig i Oslo, skriver skatteadvokat Antonio Holstad til regnskapsføreren:

«Sett forsiden på DN?»

I den senere dialogen dem i mellom skriver Holstad videre:

«Ikke noe gøy med sånne besøk. Jeg advarte dem jo mot nettopp dette, og synd at Carew valgte å stole på Flod som åpenbart ikke har peiling på skatterett».

Senere i samme epost fortsetter Holstad:

«Synd å få rett i dette»

Rapporterte forskjellig i Norge og Storbritannia

Under innledningsforedraget viste også aktor Bender dokumenter der Carew via Flod hevdet at han var 60 dager i Norge i 2014. Imidlertid viser en epost Carew sendte til sin britiske skatterådgiver for samme periode, at han hadde vært mer enn 150 dager i Norge i 2014.

Aktoratet gjør et poeng av at Carew har hatt inntekter som er innbetalt til kontoer i Luxembourg og Isle of Man, som har gjort det vanskelig for skattemyndighetene å avdekke forholdene.

John Carew har hatt en eventyrlig karriere som proff fotballspiller. Det ledet til at han i ung alder flyttet til Spania og senere til Storbritannia. Ettersom Carew i retten tirsdag erkjente straffskyld for uaktsomt skattesvik, vil rettssaken i hovedsak dreie seg om Carew har oppholdt seg mer enn 183 årlig i de seks årene fra 2014 til 2019. Og om han var klar over at det ville utløse skatteplikt.

– Sagt på en folkelig måte: gjorde han det med vilje. Skjønte han at han hadde begått grov uaktsomhet, sa Bender og la til:

– Vi er enige i at han har begått grov uaktsomhet. Vi er ikke enige i forsett.

Forholdet til Flod

Da forsvarer Berit Reiss-Andersen fikk ordet beskrev hun hvordan Carew fikk god inntekt som profesjonell fotballspiller allerede som 17-åring. Først i Vålerenga, deretter i Rosenborg, før turen gikk til Valencia i 2000, da Carew hadde fullført videregående.

Hun kom inn på det tette båndet mellom fotballspilleren og Flod, som oppsto da Flod fungerte som hans agent ved overgangen til Rosenborg i 1998.

– Han har vært Carews personlig rådgiver, motivator, advokat og var i forhold til Norge, også skatterådgiver. Det var et usedvanlig nært forhold, sa forsvareren, før hun kom inn på de rådgiverne som ble hyret inn etter at skattemyndighetene begynte å stille spørsmål ved hvor Carew skulle betale skatt.

–Jeg vil hevde at det har vært et sprik mellom de ulike råd og vurdering som ble gitt av de ulike rådgiverne.

Ifølge forsvareren har saken kommet så raskt til retten fordi den tidligere fotballspilleren har stilt til flere avhør.

– Carew har tatt denne saken veldig alvorlig etter at han forsto at han har misforstått skattereglene, sa Reiss-Andersen.

Skattesaken går for Oslo tingrett de neste to ukene. John Carew skal etter planen forklare seg onsdag og torsdag denne uken. På fredag vil Carews mangeårige agent og rådgiver, advokat Per A. Flod innta vitneboksen. I tillegg tre personer som har bistått Carew med regnskapsføring og skatteadvokater vitne. Den siste personen på vitnelisten er finans- og fotballmannen Jon Harald Nordbrekken. Nordbrekken har tidligere vært styreleder i Bank 2, som han var med å grunnlegge på 00-tallet. I tillegg har han vært styreleder i Vålerenga Fotball og får ofte æren for at fotballaget fra Oslo øst signerte Carew foran snuten på erkerival Lillestrøm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.