Dekkhistorien til Tommy Sharif fikk en brå vending da han ble pågrepet i fjor sommer. 40-åringen ble anklaget for grov bounndragelse. 

Bostyrer Christian Lundin mener å ha funnet milliontapping av selskaper Sharif var involvert i. Men nå kan saken mot Sharif i stedet gå mot en tilståelsesdom for skatteunndragelse og regnskapsrot.

– Påtalemyndigheten har frafalt hele den opprinnelige siktelsen og står nå kun igjen med noen mindre alvorlige punkter knyttet til skatteunndragelse på cirka 1,5 millioner kroner og regnskapsrot. Det vil bli lagt ned påstand om 10 måneders fengsel, som vi håper å få noe redusert, sier Sharifs forsvarer John Christian Elden.

Sharif ble i juni i fjor pågrepet og satt på glattcelle før han ble løslatt.

– Politiet gikk litt høyt ut og var ukritisk til bostyrerens kommentarer og anklager, men disse punktene er nå altså henlagt, sier Elden.

«Oppsiktsvekkende»

Bostyrer Christian Lundin er oppgitt over politiets beslutning om å frafalle flere av de sentrale punktene i siktelsen.

– Hvis dette stemmer, er det oppsiktsvekkende.

– Det er ille hvis en person som driver såpass omfattende økonomisk kriminalitet slipper så lett unna. Det har i alle fall ingen preventiv effekt. 

Lundin har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med politiet uten at henvendelsene er blitt besvart.

– Det er etter min mening ikke tvil om at selskapene er blitt tappet. Tommy Sharif har overført flere millioner til seg selv og andre i hans familie uten at det er gitt noen forklaring på hvorfor det har skjedd. 

Det var bostyreren som anmeldte Sharif for mulige straffbare forhold.

– Jeg kom til ni tomme selskaper, og regnskapsopplysninger var fjernet. Det ble påvist uttak på mange millioner, og på konkurstidspunktet var selskapene tomme.

Bostyreren baserer kritikken på disse forholdene han mener er avdekket:

  • Omfattende tapping av selskaper som senere er slått konkurs.
  • Det er hverken ført regnskaper for selskapene eller sendt inn lovpålagte selvangivelser eller avgiftsoppgaver til det offentlige. 
  • Det foreligger i tillegg omfattende brudd på aksjeloven som har påført kreditorene – herunder det offentlige – store tap. Dette er blitt påvist av revisoren til selskapene, i bokettersynet som er foretatt av skatteetaten, gjennom politietterforskningen og gjennom bobehandlingen. 

Hentet BMW

Det offentlige er største kreditor i boene til Sharif, som nå har en underdekning på cirka 40 millioner kroner etter at noen av kreditorene fikk delvis dekning gjennom tvangssalget av Sharif-bygget på Berger.

– Mye av dette smuldrer bort hvis saken i det alt vesentlige er henlagt.

Ett av de store spørsmålene er hva som skjer med kontantbeløp som politiet nå har på sperret konto. Bostyrer har funnet flere omstøtelige transaksjoner.

Det er tatt arrest i rundt 1,3 millioner kroner som ble overført til Sharifs mindreårige sønn. Boet sikret seg en BMX X5 som ble funnet hos en kvinne på Vestlandet. Bilen var registrert på Sharifs far, og den ble solgt for 600.000 kroner.

– Faren visste ikke engang at han eide bilen, sier Lundin.

Tollvesenets valutahunder sniffet frem ett større pengebeløp i et dekksenter tilhørende Sharifs bror. 
Tollvesenets valutahunder sniffet frem ett større pengebeløp i et dekksenter tilhørende Sharifs bror.  (Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix)

Tollvesenets spesialtrente valutahunder fant et større pengebeløp i et dekksenter tilhørende broren til Tommy Sharif på Alnabru.

Taus politiadvokat

Politiadvokat Charlotte Visdal Bennecke bekrefter at etterforskningen mot Sharif er avsluttet, men ønsker ikke å kommentere om deler av siktelsen er frafalt. 

– Jeg kommer ikke til å kommentere noe rundt dette i det hele tatt, sier Bennecke.

Hun opplyser at saken mot Tommy Sharifs bror er henlagt.

– Sharif har hatt et godt samarbeid med politiet. Han har svart på de spørsmålene han er blitt stilt, og har hatt et ønske om å bli ferdig med denne saken og sone sin straff raskest mulig, sier Elden.

Ifølge Elden har den selvoppnevnte dekk-kongen kommet med enkelte innrømmelser.

– Sharif har forklart at han har gjort enkelte feil, og siktelsen bygger på hans erkjennelse.

Skedsmo kemnerkontor har sikret seg en utleggsforretning på 2,8 millioner mot Sharif, mens politiet på Romerike har heftelser på to millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.