– Ikke skyldig.

Dette utsagnet ble gjentatt hele 61 ganger da aktor Petter Nordeng fra Økokrim tirsdag brukte nesten tre kvarter på å lese opp tiltalen mot Rolf Gunnar Hultin (73) og Terje Oddvar Steinsland (70) i Agder tingrett i Kristiansand.

Hultin er tiltalt for 51 straffbare forhold. Han erkjente delvis skyld i tre forhold som blant annet handler om produksjon av fiktive timelister med sikte på å få utbetalt midler fra Skattefunn-ordningen.

Steinsland svarte ikke skyldig for de 13 forholdene han er tiltalt for.

Dubai-rømlingens datter i retten: – Jeg har måttet bryte kontakten med ham

Stakk til Dubai

Hultin og Steinsland er tiltalt for grovt skattesvik etter å ha mottatt 28,5 millioner kroner over en tiårsperiode fra Skattefunn-ordningen til utvikling av IT-programmer i 12 forskjellige selskaper. Alle prosjektene var godkjent av Norges forskningsråd.

Utviklingsarbeidet skal ha foregått i Dubai, og de to skal ifølge tiltalen ha oppgitt nær 180 millioner kroner i fiktive forsknings- og utviklingskostnader.

Økokrim mener Hultin er hovedmannen med ansvar for mesteparten av beløpet. Steinsland skal ha vært involvert i selskaper som fikk 9,4 millioner kroner fra Skattefunn-ordningen, i all hovedsak sammen med Hultin. Begge er registrert utvandret for flere år siden og har vært bosatt i Dubai.

De to ble anmeldt av Skatteetaten i 2013 og siktet året etter. I 2017 ble det tatt ut tiltale mot dem, men da straffesaken skulle starte i mars 2018 hadde begge forlatt landet og reiste til Dubai. En begjæring om utlevering ble avslått av myndighetene der.

Men så, etter at Skatteetaten hadde tatt ut et sivilt søksmål mot Hultins kone, datter og svigersønn, valgte begge å reise hjem. De ble pågrepet på Gardermoen 9. september og har siden vært varetektsfengslet.

Tre politibetjenter fulgte tirsdag saken i tingretten for å passe på at de to ikke skulle forsøke å stikke av på ny.

Eier flere eiendommer

Da straffesaken startet tirsdag forklarte Rolf Gunnar Hultin at han har inntekter på 170-180.000 kroner i måneden og en formue på 10–12 millioner kroner. E24 har avdekket at Hultin eier flere leiligheter i Dubai.

Steinsland var usikker på hvor mye han får inn på konto hver måned i pensjon samt leieinntekter fra tre leiligheter han eier i Dubai. Han anslo i retten at han har en formue på rundt fem millioner kroner.

Det er satt av fem uker til å rettssaken – med siste dag 22. desember. Fredag starter Hultins forklaring. Den er ifølge tingrettens tidsplan anslått å vare ut hele neste uke før Steinsland skal forklare seg i fire dager fra 6. desember.

Men mot slutten av første dag i saken begjærte både Hultins og Steinslands advokater at hele straffesaken utsettes til over nyttår fordi saken er så kompleks med et så stort antall dokumenter, blant annet 95 ringpermer med regnskapsdokumenter og 14.000 sider i det faktiske utdraget, at advokatene ikke har hatt tid til å sette seg inn i dem.

Straffesaken fortsetter i utgangspunktet onsdag morgen i påvente av en avgjørelse om utsettelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Familien til skattefunntiltalt må betale over ti millioner til staten