Den 55-år gamle ufaglærte tidligere håndverkeren var nabo med den formuende enken i et boligsameie rett ved Frognerparken i Oslo. Det som begynte med at 55-åringen hjalp enken med praktiske ting, endte med at stadig mer av enkens penger gikk til tiltalte. 

Les også: Nekter straffskyld for millionbedrageri

Tirsdag leste aktor Knut Horn opp enkens rettslige avhøret som ble gjort for en tid tilbake. Der forklarte enken at naboen, som hun tidligere ikke hadde snakket med, tok kontakt i forbindelse med at sameiet skulle igang med en utvendig rehabiltering. 55-åringen skal ha møtt henne i trappen en dag og spurt om hun trengte hjelp. Hun tok imot tilbudet og fikk hjelp til å flytte noen kasser med jord.

Senere fikk tiltalte nøkkel til enkens leilighet og postkasse, slik at han kunne videresende posten hennes om sommeren når hun ferierte på Tjøme.

Fikk låne penger

Rundt et år etter at 55-åringen hjalp enken med kassen på balkongen, begynte hun å forsyne naboen med penger.

Mens tiltalte igår fortalte at han først hadde lånt 500.000 kroner av henne for å rydde opp i egen inkassogjeld, hadde den 90-år gamle damen en annen versjon. Hun fortalte i avhøret at hun hadde lånt han 430.000 kroner slik at han kunne komme seg ut av et partnerskap. Noen inkassogjeld hadde hun ikke hørt om.

Senere lånte hun han penger til investeringer der han hadde lovet henne deler av avkastningen. Den godt voksne damen hadde blitt enke på sekstitallet og hadde arvet en betydelig formue fra sin avdøde ektemann.

Ligningen viser at hun i 2009 hadde mer enn 44 millioner i formue. I ligningen for 2013 står hun oppført med en formue på drøyt 25 millioner kroner.

Hun fortalte i avhøret at tiltalte mente det var dårlig gjort av henne å ha pengene sine plassert i fond. Han kunne hjelpe henne slik at hun kunne få bedre avkastning.

Dubai

90-åringen fortalte at pengene skulle ha gått til investeringer i Dubai. Hun fortalte at pengene var ment som lån, til tross for at de ikke hadde noen skriftlig avtale. Naboen skulle betale henne når det begynte å kaste av seg.

Påtalemyndigheten mener tiltalte aldri hadde til hensikt å betale tilbake og fester heller ikke lit til at pengene skal være investert i selskaper utenlands. Etterforskningen har ikke klart å avdekke at tiltalte har aksjer i utlandet.

Mandag fortalte den tidligere håndverkeren at han var blitt lurt av det han omtalte som sin forretningspartner, en tidligere straffedømt mann. 

Visning på palass i Dubai, middag med Bush-familien i USA og møter med Hollywood-skuespilleren Steven Segal skal ha overbevist 55- åringen om at investeringsprosjektene i utlandet var reelle.

Besøksforbud

55-åringen har vært varetektsfengslet i rundt åtte måneder mens politiet etterforsket saken. I forkant av varetektsfengslingen ble det nedlagt besøksforbud som skulle hindre at enkens konto ble ytterligere tappet. Det viste seg ikke å være nok. 55-åringen skal fortsatt å pleie kontakten med naboen. Han skal ha advart henne om at han kunne bli fengslet for brudd på besøksforbudet. Nye pengeoverføringer gikk fra enken til en konto disponert av faren til tiltaltes investeringspartner.

Omsider synes enken at naboens pengebehov hadde gått for langt. Hun konkluderte med at hun hadde lånt ut mange penger uten å få noe tilbake, bortsett fra litt hyggelig hjelp.

Runder opp

Etter at naboen ble varetektsfengslet anmeldte hun ham til politiet. I avhøret fortalte hun at hun var lettet over at han var mistenkt for bedrageri og ikke brudd på besøksforbudet.

Selv om pengene tilsynelatende er tapt mener tiltalte at han har opptrådt rederlig overfor enken.

- Jeg har hele tiden sagt at når det kommer en stor sum penger inn skal jeg betale henne og runde opp til nærmeste million, fortalte 55-åringen retten under sin forklaring mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.