Arne Blystad as går til sak mot riggselskapet Songa Offshore om retten til Songa-navnet. Rettssaken mot hans gamle selskap er berammet i Oslo tingrett i oktober. Blystad viser til at navnet er brukt på familiens selskaper i flere tiår, og han ønsker å ha navnet for seg selv og sine selskaper.

– Jeg ønsker alt godt for Songa Offshore, men navnet vil jeg ha for å kunne bruke i min virksomhet, sier Blystad.

Tapte 1,6 milliarder

Saken setter gamle kjente opp mot hverandre. Kommentarene fra de impliserte er tilkneppede. Dagens hovedeier i Songa Offshore, Frederik Wilhelm Mohn, er kort:

Hovedeier i Songa Offshore, Frederik Wilhelm Mohn, nekter å godta Blystads krav.
Hovedeier i Songa Offshore, Frederik Wilhelm Mohn, nekter å godta Blystads krav. (Foto: Mikaela Berg)
– Det har jeg ingen kommentarer til.

Blystads historie med riggselskapet vekker neppe gode minner. Songa Offshore så dagens lys i 2005. Da fikk Blystad med seg investorene Øystein Stray Spetalen og Gunnar Hvammen og kjøpte to halvt nedsenkbare borerigger fra det meksikanske selskapet IPC. Senere ble borefartøyene omdøpt til «Songa Mercur» og «Songa Venus». Høsten 2013 solgte Arne Blystads Spencer-selskaper seg helt ut av boreentreprenøren Songa Offshore SE. Investeringen i riggselskapet ga store tap for Blystad. Ifølge 2013-regnskapet til hans toppselskap, Spencer Holding, var det samlede tapet på aksjeeierskapet i Songa Offshore siden starten i 20015 nær 1,6 milliarder kroner.

Nå vil Blystad at børsnoterte Songa Offshore og datterselskapene skal forbys å bruke Songa som varemerke og foretaksnavn. Arne Blystad sier han ikke har lykkes i å komme til en løsning med Songa Offshore.

– Songa er et gammelt navn i våre virksomheter. Går du langt tilbake i arkivene i avisen, vil du se at vi hadde rigger som bar Songa-navnet på 70-tallet. Vi har også hatt en rekke andre Songa-selskaper, sier Blystad, og viser til blant andre riggselskapet Songa Drilling.

Songa er ifølge Statens kartverk navnet på en elv i Ringerike kommune i dalen ved Sokna i Buskerud, der Blystad kommer fra.

Bestrider kravet

Songa Offshore-sjef Bjørnar Iversen står på sitt når DN får fatt i ham etter en tur til Sør-Korea, der selskapet har fire nye rigger under bygging. Selskapet har kontrakter med Statoil for syv rigger, men har vært i hardt vær på grunn av oljekollaps og finansieringsutfordringer. Nå får han enda en sak å bekymre seg for.

– Vi mener vi har en god sak når det gjelder å kunne bruke Songa Offshore-navnet. Ut over det har jeg ingen kommentarer egentlig, sier Iversen.

– Dere mener altså at det dreier seg om et videreført, børsnotert selskap, og at Blystad ikke har rett til å ta med seg navnet?

– Det er klart det. Det sier seg selv med et børsnotert selskap, sier Iversen.

– Hvorfor er det viktig for dere å beholde navnet?

– Vi ønsker ikke å skifte navn, og vi mener vi har en god sak.

– Forelå det noen slags avtale med Blystad om at han skulle disponere navnet etter at han og selskapet skilte lag?

– I så fall hadde vi ikke gått til Oslo tingrett for å få en løsning, sier Iversen.

Advokatene Ida Elisabeth Gjessing og Olav Kolstad representerer henholdsvis Blystad og Songa Offshore, men ingen av dem har kommentarer til saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen