– Det er jo ikke akkurat gøy. Det er et slit psykisk og det er utmattende, og ikke akkurat motiverende at folk gjør sånn når man vet at dette fort kan tas på alvor. Derfor har jeg valgt å ta det rettslig, sier Dennis Vareide.
Den saksøkte youtuberen har gjennom flere videoer fremsatt beskyldninger om straffbare handlinger mot Vareide i kontekst av «exposed»-sjangeren, som er blitt mer populært på Youtube de siste årene.
Den går ut på at brukere publiserer det man hevder er avsløringer andre youtubere ikke ønsker at ser dagens lys.
– Beskyldningene er ikke bare udokumenterte, de er usanne, og de fremstår som fremsatt i ren sjikanehensikt. Den klare hovedregelen etter rettspraksis, er at fremsettelse av usanne ærekrenkende beskyldninger, er rettsstridig, skriver Vareides advokat, Jon Wessel-Aas i Bing-Hodneland, i sitt sluttinnlegg.
Wessel-Aas sier til DN at dette er en signalsak.
– Dette gjør Vareide som en signalsak for å ta et oppgjør med det vi oppfatter som en eksponent for en problematisk trend på Youtube, sier Wessel-Aas.
«Opposisjon»
DN har valgt å anonymisere den saksøkte for ikke å bidra til spredning av anklagene. Mannen skal føre saken i tingretten selv, uten advokat.
Youtuberen som fremsatte påstandene skriver i omtalen av videoen at den er ment som en satirisk kritikk av Vareide som offentlig person. I en epost til DN gir han uttrykk for at han står inne for det han har publisert.
Mannen skriver at han ikke har noen planer om å stoppe publisering av lignende videoer i fremtiden – til tross for søksmålet fra Vareide.
– Grunnen til at jeg har valgt å legge ut disse videoene er en trend i det norske Youtube-miljøet som har foregått nokså lenge, skriver han.
Han mener at store youtubere har fått for mye makt og spillerom.
– Derfor tenker jeg at de kan ha godt av litt opposisjon, med mine typer videoer forsvinner det store spillerommet, skriver han.
Han beskriver kritikken fra Vareide og Wessel-Aas som naturlig.
– Vareide har tydeligvis en oppfatning om at dette kommer til å sende et signal om hva som er greit, men i realiteten kommer folk bare til å tilpasse seg og finne smutthull for å kunne publisere det nøyaktig samme innholdet uten konsekvenser, skriver han.
«Spredt videre ukontrollert»
Saken ble først omtalt i en NRK-dokumentar tidligere i høst, men nå er sluttinnlegget og oppreisningskravet fra Vareide offentlig. I tillegg til 130.000 kroner, krever Vareide at den saksøkte mannen betaler saksomkostninger.
– Ingen av de momentene som etter lovens ordlyd og rettspraksis kan tale for unntak fra denne hovedregelen, gjør seg gjeldende i vår sak. Snarere tvert imot; det er snakk om alvorlige beskyldninger, fremsatt offentlig, uten faktisk grunnlag og uten at saksøker en gang ble kontaktet i forkant av publisering, og på en slik måte at det måtte påregnes at beskyldningene ble spredt videre ukontrollert på internett, skriver Wessel-Aas videre.
Wessel-Aas mener mannen som står bak videoen er blant dem som slår seg opp på Youtube på å spre sladder og udokumenterte påstander om andre personer.
Rettssaken begynner i Oslo tingrett 5. januar neste år. Det er omtrent samtidig som Vareide blir å finne blant kjendisene på TV 2-programmet «Farmen Kjendis».
Vil sende et signal
– Selv om det er fristende å tie i hjel slike personer, ser man på statistikken på Youtube at han har fått ganske mange klikk. Prebz & Dennis opererer i et univers med mennesker i ganske ung alder, fra tenåringer til unge voksne, og forsøk på å tie i hjel blir bare tatt for å være en bekreftelse på at ryktene stemmer – siden man ikke har motbevist ryktene i seg selv, sier Wessel-Aas til DN.
Han sier at Vareide ønsker å sende et signal til Youtube-miljøet om at slike typer videoer ikke er innenfor.
– Det er faktisk ikke bakvendtland på internett. Man kan ikke bare kaste ut udokumenterte beskyldninger. Det er ikke slik at den beskyldte må bevise seg, sier Wessel-Aas.
Vareide sier han har fått mye støtte både før og etter at han kommenterte videoene offentlig.
– Jeg har fått tusenvis av hyggelige meldinger. Det trengtes, for å se at det ikke bare var min indre krets som så at dette ikke var greit, sier han.
Kritisk til Youtube
Vareide er kritisk til at Youtube, og deres eier Google, ikke har gjort mer for å begrense spredningen av videoene.
– Vi har vært i kontakt med Youtube. Jeg opplever at å ha fått sjokkerende dårlig behandling fra dem. Disse videoene er åpenbar trakassering og skulle vært tatt ned på sekundet, sier Vareide.
Han påpeker at Youtube overfor han kun har strukket seg til å kunne fjerne annonsene før videoen, slik at den saksøkte ikke skulle kunne tjene penger på innholdet.
– I et år der Youtube har fått kritikk fra annonsører som har havnet rundt innhold som promoterer terror, har man her tillatt annonsering rundt innhold som er trakasserende. Vi jobber selv hardt med å få annonser på videoer uten banneord, så det er skuffende å se holdningen deres til denne formen for videoer, sier Vareide.
Kommunikasjonssjef Charlotte Ekholt i Google Norge skriver i en epost at de ikke har noen kommentar til denne saken.(Vilkår)