- Den norske stat vil i nær fremtid bli stevnet for Oslo tingrett av 200 spanske sjøfolk eller deres etterlatte, med krav om å få retten til pensjon for den tiden de jobbet på norske skip, sier advokat Øivind Østberg, som representerer de spanske sjøfolkene, til ABC Nyheter.

12.000 spanske sjøfolk som i etterkrigstiden og frem til 1994 jobbet på norske skip, ble trukket for skatt, men ikke trygdeavgift til Norge. Dermed opparbeidet de verken spanske eller norske pensjonspoeng.

I 30 år har de kjempet for å få pensjon fra Norge eller via en norsk-spansk avtale, og nå går 200 av dem sammen med interesseorganisasjon Long Hope rettens vei i Norge.

Norges ambassadør til Spania, Johan Vibe, har tidligere uttalt til nettavisen at det ikke finnes et rettslig grunnlag for å yte spanjolene trygd eller tilbakebetale skatt. Vibe opplyser at saken allerede har blitt vurdert av departementer og sivilombudsmannen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.