– Selskapet Entercash sørger for at spillere og norske forbrukere får en trygg betaling, argumenterte selskapets advokat Tage Skoghøy, da han førte ordet under innledningen i Oslo tingrett tirsdag.

Entercash og spillorganisasjonen European Gaming & Betting Association har gått til sak mot staten og Kulturdepartementet. Entercash, som er et Malta-registrert selskap, har spesialisert seg på å utføre betalinger på vegne av andre, blant annet pengespillselskaper.

Regjeringsadvokaten og advokat Magnus Schei, mener at rettssaken handler om ulovlig pengespill. Saksøkeren Entercash mener den norske staten hindrer dem i å drive lovlig virksomhet.

– Det er klart at dette berører pengespillvirksomhet, og ikke betalingsformidling, som saksøker legger opp til, sa Schei.

Over en halv milliard

De utenlandske spillselskapene har spisset kampen for å finne mulige åpninger inn i det norske spillmarkedet som er nøye regulert. Utenlandske spillselskaper har ikke lov til å operere i Norge eller med spillere i Norge.

I dag blir kredittkorttransaksjoner som er kodet som pengespill, stoppet. Kredittkortbetalinger til utenlandske spillselskaper har brukerstedskode 7995 (Merchant category code).

En snarvei rundt dette er å bruke tredjepartsselskaper eller betalingsformidlere. Da blir kredittkorttransaksjonen kodet som en annen tjeneste, siden det ikke er spill, og blir dermed ikke stoppet av banken.

I 2016 formidlet Entercash gevinster på 237 millioner kroner fra utenlandske spillselskaper til norske spillere. Entercash ble deretter alene på mellommanns-markedet i 2017 etter at Lotteritilsynet stengte døra for de andre aktørene. Fram til mai 2017 utbetaler selskapet 537 millioner kroner i gevinster til norske spillere. Det viser beregninger fra Lotteritilsynet.

En av tre

Saken mot staten og kulturdepartementet er første i rekken av tre saker som kommer opp i løpet av de kommende tre månedene. Dagens søksmål fra betalingsformidlingsselskapet Entercash er i tillegg delt opp i to separate rettssaker, og sak nummer to starter om kort tid. Også den i Oslo tingrett.

Deretter begynner rettsbehandlingen av søksmålet fra spillselskapet Trannel International som er tilknyttet Kindred Group og et annet selskap.

Entercash og den norske stat er ikke uenige om fakta i saken som pågår nå.

– Det er ikke omstridt at Entercash har gjennomført betalingstransaksjoner, sa selskapets advokat.

Det er selve jussen rundt betalingsformidlingen som er tema for søksmålet. Det dreier seg blant annet om Lotteritilsynet har myndighet til å stoppe gevinstutbetalinger, og om EUs betalingsdirektiv og EØS-reglene kan hindre at norske myndigheter stopper transaksjonene. I tillegg har Entercash også levert inn en klage til ESA der de mener Norge ikke overholder EU-reglene.

Regjeringsadvokaten og advokat Magnus Schei er uenig i dette. I innledningen viste han til intensjonen bak betalingsformidlingsforbudet og at dette også gjelder mellommenn som Entercash. I tillegg gikk han gjennom punkter i en rapport fra EU-kommisjonen om pengespill.

– EU-kommisjonens formål med rapporten har vært å styrke nasjonal regulering, sa han.

Rettssaken mellom Entercash og staten varer til torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.