Ekteparet Ivar Stuan og Kari Helgestad Stuan eier 80 prosent av tur- og eventselskapet Sponsorlink, og var i en årrekke henholdsvis daglig leder og økonomisjef i Sponsorlink.

I slutten av april ifjor ble begge idømt fengselsstraffer for medvirkning til grovt skattesvik etter at de ifølge tingrettsdommen omskrev fakturaene slik at kundene til Sponsorlink kunne få «urettmessige skattefordeler», ifølge dommen fra Hedmarken tingrett. Kari Helgestad Stuan ble også dømt for medvirkning til grov økonomisk utroskap.

Begge anket, og nå er de fullstendig frifunnet av Eidsivating lagmannsrett, viser den ferske dommen.

Vurderer erstatningskrav

- Det er en veldig lettelse. Fra vårt ståsted er det slik det skulle vært hele tiden, sier Ivar Stuan till DN.no.

I dag Stuan en annen rolle i Sponsorlink, mens kona har byttet jobb.

- På vegne av begge vil jeg si at de er veldig lettet og følte at de ble hørt av dommerne i lagmannsretten. Vi mener dommen er grundig og god, og at forklaringene til de to er blitt lagt til grunn. Dette har vært en langvarig og belastende prosess, slik at lettelsen er desto større etter at de nå har nådd frem, sier forsvarer Mette-Julie Sundby i advokatfirmaet Elden.

Sundby representerte Kari Helgestad Stuan, mens Lars Christian Sunde i advokatselskapet Elden var forsvareren til Ivar Stuan i ankesaken.

- Vi har ikke drøftet om det er aktuelt å kreve erstatning for straffeforfølgelsen, det vil vi vurdere når dommen er rettskraftig, sier forsvarer Mette-Julie Sundby.

Vurderer å anke

Mens Ivar Stuan fikk en fengselsstraff på to år og ti måneder i Hedmarken tingrett, derav ett år og ti måneder betinget, ble kona dømt til tre år og to måneder i fengsel. Her ble to år av straffen gjort betinget. Ivar Stuan ble dømt for å ha skrevet ut 200 uriktige fakturaer for tilsammen 10,14 millioner kroner, mens Kari Helgestad Stuan ble dømt for å ha skrevet ut 270 fakturaer til en sum av 13,17 millioner.

Dette skjedde ifølge tingrettsdommen mellom 2004 og 2006, men nå er ekteparet altså fullstendig frifunnet,

- Nå er jeg blitt gjort kjent med domsresultatet. Vi vil bruke tiden vi har til rådighet og vurdere om dommen skal ankes eller ikke, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

Han har ikke lest dommen ennå, og vil ikke gi ytterligere kommentarer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.