– Fordi Sørlandsnyhetene har formidlet en rekke av de samme beviselig gale påstandene som Tommy Sharif har fremsatt, ville det vært aktuelt også å vurdere søksmål mot Sørlandsnyhetene, sier Steinar J. Olsen, eier av turtøykonsernet Stormberg.

Sørlandsnyhetene, med nær 25.000 følgere, har blant annet hevdet at det politiske establishment, offentlige ansatte og privatpersoner i Kristiansand er sauset sammen i korrupsjon, kameraderi og lukkethet. Facebook-siden har fått mye av ansvaret for brakvalget for Demokratene og Folkelista som fikk 14 av de 71 medlemmene i det nye bystyret i Kristiansand ved valget i september.

Krever lovendring

Som DN skrev sist fredag har Steinar J. Olsen i Stormberg varslet søksmål mot dekkforhandleren Tommy Sharif.

Sharif avviser derimot at han har drevet med netthets mot Olsen eller andre i Stormberg.

– Jeg har bare stilt noen spørsmål, sier Sharif.

Tommy Sharif avviser at han har drevet med netthets.
Tommy Sharif avviser at han har drevet med netthets. (Foto: Brian Cliff Olguin)

Men et søksmål mot Sørlandsnyhetene, som netthandelgründeren Einar Øgrey Brandsdal har finansiert og der Nils Nilsen, nyvalgt bystyremedlem for Demokratene, har vært den ivrigste skribenten, viser seg å være juridisk komplisert fordi administrator bak Facebook-siden er anonym.

– Ut fra dagens lovverk er det vanskelig å ansvarliggjøre anonyme nettsteder som driver med netthets, digital mobbing og som sprer hatmeldinger. Jeg har nå tatt et initiativ overfor kultur- og medieministeren, og vil engasjere meg i arbeidet for å få til en lovendring i Norge som innebærer at administratorer for nettsteder og sosiale medieplattformer ikke lenger kan være anonyme. Problemet med netthets er vanskelig å løse så lenge de som troller, kan operere i det skjulte, mener han.

– Sørlandsnyhetene er blitt et ekkokammer hvor mange kritikere er blitt blokkert og hvor det systematisk er spredt desinformasjon. Dersom en løgn blir gjentatt mange nok ganger, er det en del mennesker som til slutt vil tro på løgnene, mener Olsen.

Stor frykt

Steinar J. Olsen viser til en undersøkelse fra Amnesty der to av tre kvinnelige politikere er blitt utsatt for netthets og at frykten for å bli hetset på nett har ført til at én av tre politikere har sluttet å dele meninger om enkeltsaker.

– Mange nordmenn våger ikke delta i samfunnsdebatten i frykt for å bli møtt med sjikane og hatmeldinger. Netthets er derfor i ytterste konsekvens også et demokratisk problem, mener han.

I et brev som torsdag er sendt til kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V), skriver Olsen at Grande har «en unik mulighet til å ansvarliggjøre medieplattformene og bidra til et sunnere og mer inkluderende ordskifte. Jeg og Stormberg vil gjerne engasjere oss for et skjerpet lovverk med større krav til innsyn og åpenhet, og vi vil gjerne møte statsråden for en samtale om dette og nye initiativ mot netthets og digital mobbing.»

DN har fått følgende epost fra Sørlandsnyhetene (SN) torsdag: «Det er ingen i SN som lenger besvarer noe personlig. Nilsen og Brandsdal, som tidligere stilte opp offentlig på våre vegne, har som kjent trukket seg ut. Vi kan for øvrig kommentere herfra, som Sørlandsnyhetene. Med vennlig hilsen oss i Sørlandsnyhetene» – og legger til:

«SN vil forholde seg til nytt lovverk dersom det kommer.»

Olsens eventuelle søksmål tar personene bak Facebook-siden med ro.

«Steinar J. Olsens tapte troverdighet bærer han selv ansvaret for. Hva Olsen vurderer og ikke vurderer er ikke noe som opptar SN. Vi kjenner ikke til noe søksmål eller grunnlag for dette på nåværende tidspunkt og har derfor ingen ytterligere kommentar.»

DN har ikke fått svar på hvordan Sørlandsnyhetene stiller seg til et eventuelt forbud mot anonyme sosiale medieplattformer som SN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.