NordlysEnergi er begjært konkurs for ikke å ha betalt en regning på vel 85.000 kroner til selskapet Evendo Invest, som har utført salgsoppdrag for NordlysEnergi. Partene møtes i Oslo tingrett neste uke.

Gründer, hovedeier, styreleder og daglig leder Stefan Manov (30) synes ikke å være spesielt preget av konkursbegjæringen.

– Så kult da, svarer han i en melding på spørsmål fra DN om en kommentar.

– Det ordner seg for snille gutter og jenter, legger han til når DN ber ham om å utdype dette.

Nekter å betale

NordlysEnergi og Evendo inngikk høsten 2020 en avtale på tre uker om feltsalg av strømavtaler. NordlysEnergi betalte aldri regningen på vel 85.000 kroner. Evendo tok saken til Forliksrådet, men her dukket Manov og NordlysEnergi aldri opp og tapte saken. Evendo sier det ikke har hørt noe siden, og heller ikke fått betaling, og har derfor sett seg nødt til å ta ut en konkursbegjæring mot strømsalgselskapet for å få pengene sine.

Evendo-sjef Tommie Mikael Rudi sier han helst skulle vært foruten å bli omtalt i forbindelse med NordlysEnergi, men at han føler han ikke har noe annet valg enn å forfølge kravet. Både for egen del, bransjen og strømkundene, selv om kravet ikke er det største.

– Denne måten å drive forretninger på må få konsekvenser. Vi vil helst ikke ha slike useriøse aktører i markedet, og vi føler et samfunnsansvar med å stille dem ansvarlig. Noen må ta denne ubehagelige jobben, spesielt sett i lys av alle avsløringene om selskapet, sier Rudi.

Sjefen for NordlysEnergi går ikke inn på realitetene i konkursbegjæringen.

– Flott Tommie Rudi kunne ta på seg ansvarshatten. Han er en helt som gjør dette helt gratis, kommenterer Manov.

Involvert i flere krangler

NordlysEnergi, som tross det arktiske navnet holder til i Oslo, er blant de mange små nye aktørene som ville tjene penger på salg av strøm etter at markedet ble deregulert.

Sommeren 2021 kjøpte NordlysEnergi hele kundeporteføljen til selskapet Yetz Strøm. Men NordlysEnergi har deretter kranglet med selger om oppgjøret, noe som ble omtalt blant annet i Kapital.

NordlysEnergi har tidligere fått kritikk for villedende markedsføring, blant annet en misvisende prissammenligningstjeneste. Manov avviste da å ha noe med eierskap eller drift av disse to prissammenligningstjenestene. Han viste til at det var en bekjent av ham som drev nettsiden, men at han eide domenene.

Forbrukertilsynet slo hardt ned på NordlysEnergi. I mai 2022 fattet tilsynet vedtak om å ilegge strømselskapet et overtredelsesgebyr på en million kroner, samt et personlig gebyr på 200.000 kroner til Manov for å ha medvirket til villedende markedsføring. Ifølge selskapet er boten påklaget og det er heller ikke avsatt penger i 2021-regnskapet for betaling av den.

NordlysEnergi er blant en håndfull strømsalgselskaper som har ligget høyt på klagetoppen til Forbrukerrådet.

Revisor har forbehold

Flere av særlig de små strømsalgselskapene sliter nå økonomisk. Årsaken er at de høye strømprisene gjør at selskapene må forskuttere eller garantere penger for strømmen de selger videre til kundene. Det tar gjerne opptil tre måneder før kundene betaler, og jo høyere strømpriser jo høyere pengebeløp må stilles som garanti.

Enkelte av de mindre aktørene med begrenset finansiering har forsøkt seg med å kreve forskuddsbetaling fra kundene, men også her har forbrukermyndighetene satt foten resolutt ned.

GNP Enery/Tinde Energi er blant selskapene DN har skrevet om i det siste.

NordlysEnergi har ikke vært noen kjempebutikk. Ifølge de innrapporterte regnskapene har selskapet et akkumulert resultat før skatt på minus én million kroner. Men for 2021 har NordlysEnergi bokført 150 millioner kroner i salgsinntekter, opp fra 18 millioner kroner i 2020. Det tilsvarer en vekst i inntektene på 738 prosent. Selskapet fikk et resultat før skatt på minus 2,1 millioner kroner i 2021, som er de siste tilgjengelige regnskapene.

I regnskapet for 2021 har revisor tatt forbehold om disse salgsinntektene.

«Selskapets salgsinntekter er regnskapsført til 150,1 millioner kroner i resultatregnskapet. En større andel av disse salgsinntektene stammer fra en type avtale der vi ikke har vært i stand til å etterkontrollere beregning av pris sett opp mot den gjeldende avtalen. Vi har ikke vært i stand til å utføre tilstrekkelige og hensiktsmessige handlinger for å konkludere selskapets inntekter», skriver revisor.

– Deltidsstilling som Uber-sjåfør er for dårlig betalt

Daglig leder svarer følgende når DN ber om en forklaring på revisors forbehold:

– Hvis du som velutdannet journalist ikke forstår hva det betyr, hvordan skal jeg som en dum dropout kid forstå det, sier Manov.

Manov fakturerte NordlysEnergi gjennom sitt selskap vel 2,3 millioner kroner i konsulenthonorar i 2021, samt tok ut et lån på vel én million kroner fra selskapet.

– Deltidsstilling som Uber-sjåfør er for dårlig betalt, forklarer han.

Personlig står Manov med null i inntekt i syv av de siste åtte årene, og null i formue.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.