STOCKHOLM/SHANGHAI: Den verste umiddelbare frykten har lagt seg i sentrale Stockholm, men fortsatt minner politisperringer og folketomme gater om dramaet som utspant seg fredag ettermiddag. 

Bare for drøye to uker siden varslet Magnus Ranstorp at det snart ville komme nye terroraksjoner i Europa. Så kom det – i hjemlandet Sverige.

– Vi må vente oss mer terror, sa terrorforskeren ved Försvarshögskolan i Stockholm. 

Ranstorp viste til "low-tech"-angrep der terrorister bruker de midlene de har for å påføre mest mulig skade, som for eksempel en bil og en kniv.

Han ser flere likheter med angrepene i Berlin og Nice i fjor der det også ble brukt lastebiler mot folkemengder. Nå snakkes det om en "copy cat"-effekt i svenske medier ettersom lavterskelterrorismen har inntatt Norden.

Magnus Ranstorp er en av Nordens fremste terrorforskere og er tilknyttet Försvarshögskolan i Stockholm. Foto: Roald, Berit,/NTB scanpix
Magnus Ranstorp er en av Nordens fremste terrorforskere og er tilknyttet Försvarshögskolan i Stockholm. Foto: Roald, Berit,/NTB scanpix (Foto: Berit Roald /NTB Scanpix)

– Motivasjonen er fortsatt vanskelig å si noe sikkert om, men tidligere har vi sett at gjerningsmennene ikke nødvendigvis er helt ensomme. De kan være en del av et miljø eller oppkoblet på annen måte. Hvis det viser seg å ha tilknytning til IS, så har vi sett tidligere at det ligger en kommunikasjon og lojalitet bak. 

Like gjerne Norge

Terrorforskeren mener det er tilfeldig hvilket eurupeisk land som rammes av denne typen terror.

– Det kunne like gjerne skjedd i Norge eller andre steder i Europa.

– Var Sverige mentalt forberedt på at dette kunne skje nå?

– Ja, myndighetene har øvd på dette scenarioet. Politiets innsatsstyrke Nasjonale operative avdeling (NOA) var raskt på plass og virket forberedt.

Hvis det nå viser seg at politiet har tatt den eller dem som virkelig står bak, så er Ranstorp imponert over måten politiet klarte å rulle opp terroranslaget.

– Det er sterkt å ha kommet så langt, hvis det viser seg at dette er riktig. 

Ifølge svenske medier fant den første pågripelsen i går kveld sted etter tips fra folk som hadde sett mannen i en butikk, der han oppførte seg underlig og hevdet å ha kjørt lastebilen. I tillegg til den 39 år gamle usbekeren som ble tatt i Märsta, ble det gjort ytterligere en pågripelse senere på natten.

Utsatte gågater

Selve angrepet hadde et kort hendelsesforløp fra bilen ble stjålet til dødsferden gjennom handlegaten var over.

– Det virker impulsivt, men vi må se hva dette er.

Magnus Ranstorp mener myndighetene nå må ta det nye risikobildet innover seg og sikre folkemengder mot nye angrep.

– Fremfor alt er gågatene utsatt. På kort sikt kan det løses med med politi, men på lang sikt må det andre tiltak på plass som barrierer. I Strøget i København er det satt opp en annen type permanent sikring som er en hindring. I Drottninggatan var det lite sikring, og bilen kunne kjøre med høy fart gjennom gågaten, sier Ranstorp.

Solberg bekymret for spredning

Statsminister Erna Solberg legger ikke skjul på at terrorangrepet i Sverige har gått inn på henne.

– Det gjør jo stort inntrykk når noe skjer så nærme Norge som det vi har opplevd, men dessverre så er det jo en linje i dette om kanskje ensomme radikaliserte personer som begår enehandlinger og metoden har vi jo nå sett har spredd seg. Det gjør jo at det er vanskeligere å forebygge, derfor er det så viktig at vi arbeider med å motvirke radikalisering og at politi og myndigheter følger med på de man vet er radikalisert, de som gi uttrykk for sterke sympatier for radikale islamistiske organisasjoner, sa Solberg om terrorangrepet da hun snakket med pressen i Shanghai lørdag morgen norsk tid.

– Frykter du at vi kommer i en situasjon i Norge hvor vi er nødt til å spre av Torgalmenningen og Karl Johan for biler?

– Jeg håper at vi ikke kommer i en sånn situasjon, men det er klart at vi skal ta de sikkerhetsreglene som trengs fremover. Men det som er viktig er at hvis vi sikrer et sted, så er det folk andre steder og. Og det er det som er utfordringen i arbeidet mot terror. Det å sikre målene er ikke det som er mest effektivt, da vil bare målene flytte seg. Det å jobbe med forebyggingen av at folk blir radikalisert og jobbe mot spredningen av den typen ekstremistiske tanker er faktisk det viktigste vi gjør i den sammenheng.

Solberg svarte slik på spørsmål om det som har skjedd i Stockholm har en konsekvens for debatten om generell norsk politibevæpning.

-Jeg mener at det ikke har en direkte link til det, det som er viktig er at vi tenker gjennom at vi ikke bør være i skyttergravene på politibevæpning, vi må ha effektive og raske åter og bevæpning på enkelte områder hvis det trengs, den diskusjonen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.