Mandag 24. september 2018 ble Ivar Grøneng vinket inn av politiet da han syklet på Mosseveien mot hjemmet sitt på Kolbotn utenfor Oslo.

Han ble ilagt en bot på 7.000 kroner. Grøneng brukte kollektivfeltet et stykke før lyskrysset ved innkjøringen til Ormsundveien. Det var rushtrafikk ut av hovedstaden, og politiet mente syklingen hindret trafikken og medførte at det dannet seg kø bak ham.

Høyesterett skriver i sin vurdering at syklistens ulemper ved å måtte sykle en omvei på en gang- og sykkelvei må veies opp mot trafikkavviklingen på stedet, ifølge NRK.

En enstemmig høyesterett kom videre til at syklisten hadde opptrådt i det minste bevisst uaktsomt.

Forstyrret trafikken «unødig»

Han ble først frikjent i Oslo tingrett, men i Borgarting lagmannsrett ble han dømt til å betale en bot på 8.500 kroner.

Han nektet å betale boten og anket saken til Høyesterett. Det sentrale spørsmålet i saken er om syklisten hindret flyt i trafikken da han syklet i kollektivfeltet.

Retten kom til at syklistens valg av å prioritere sin egen sykling i kollektivfeltet fremfor trafikkavviklingen, forstyrret trafikken «unødig».

– Denne saken er jo viktig for meg. Jeg blir kriminell. Jeg kan ikke reise inn til USA for eksempel, fordi jeg har sykla. Men at samfunnet skal bruke hundretusenvis av kroner på å finne ut noe som er så enkelt som det her er ganske tullete synes jeg, sa Grøneng (56) til NRK da høyesterett skulle behandle saken i august.

Fartsgrensen på det aktuelle området er 60 km i timen, og trafikken i det venstre, ordinære feltet skal ha vært saktegående, mens trafikken i kollektivfeltet fløt greit.

– Livsfare for fotgjengere

Syklistens forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NRK at det ville vært verre å sykle på stien.

– Der utsetter man fotgjengere for livsfare. Det spørs om det er å foretrekke, sier han.

Påtaleansvarlig i saken, statsadvokat Monica Krag Pettersen, mener spørsmålet er hvordan det vil bli hvis bussene skal vike for syklene i kollektivfeltet på et tidspunkt der det er press på veiene ut av byen.

– Syklister har, som andre trafikanter, en plikt til å vurdere sin egen plassering i trafikken opp mot hensynet til andre, sier hun.

Ivar Grøneng har vært støttet i saken av Norges Cykleforbund og Syklistenes Landsforening.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.