STOCKHOLM: Nok er gang er det Sveriges travleste handlegate som er terrormålet. Her er alle de store svenske kjedene som H&M, KappAhl og Åhléns til stede med gigantiske varehus.

10. desember 2010: Taimour Abdulwahab forlater bilen sin full av eksplosiver ved innfallsporten til Sveriges travleste handlegate. Noen minutter senere skal han detonere en bombe midt i en folkemengde. Planen mislykkes. Bomben han har i jakken går av mens han fikler med innretningen i en sidegate, mens bomben i bilen utløser et harmløst smell. Bare han selv dør i eksplosjonen.

07. april 2017: Den stjålne lastebilen feier ned alt den får med seg på vei ned Drottninggaten. Bilen stopper kvartalet nedenfor bombeangrepet for syv år siden. Fire mennesker dør og i bilen blir det ifølge ubekreftede meldinger funnet udetonerte eksplosiver.

Den svenske hovedstaden lammes nok en gang. Når byens innbyggere får summet seg i løpet av lørdagen, strømmer de igjen til byen. Ikke for å fylle handleposer i Sveriges mest kjente handlegate, men med roser og tulipaner som legges ned parallelt med Drottninggatan.

Veltede betongelementer, forvridde trafikklys og knuste fasadeelementer ligger fortsatt strødd.

Noen gråter, andre legger armene rundet hverandre.

Symbolgate

- Drottninggatan er blitt en symbolgate. Det er underlig at Drottninggatan rammes nok en gang, men det er jo ikke tilfeldig. Her er det mest folk, og det er jo et knutepunkt, sier Fredrik Glimbrand.

Denne lørdagen har han tatt med familien til sentrum for å ta del i sorgen og legge ned blomster.

- Folk er fortsatt i sjokk. Det er en dempet stemning over hele byen.

Han tror det vil ta uker før shoppingområdet er tilbake til normalen.

- Vi vil tilbake til det normale livet og få ting til å rulle i gang igjen.

H&Ms hovedkvarter

DN snakker med en norsk kvinne som jobber på hovedkontoret til H&M tvers over gaten fra Åhléns-varehus som ble rammet. Hun måtte oppholde seg i flere timer i bygget før de ansatte ble geleidet ut av området. Hun ønsker ikke å uttale seg åpent om det hun har opplevd, men legger ikke skjul på at hun er preget.

- Mange av mine kolleger hadde direkte utsyn til det som skjedde. Det er vanskelig å forklare det vi opplevde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.