En føderal domstol i San Francisco dømte mandag den amerikanske elbilprodusenten Tesla til å betale 137 millioner dollar, tilsvarende 1,2 milliarder kroner, til Owen Diaz, en tidligere ansatt i Tesla.

Det skriver flere internasjonale medier, deriblant Bloomberg og CNBC.

Seriegründer Elon Musk er toppsjef og storeier i Tesla.

Rasistiske ytringer

Afroamerikanske Diaz ble hyret gjennom et bemanningsbyrå og skal ha jobbet som heisoperatør i Tesla i 2015 og 2016. I retten fortalte Diaz at kolleger brukte kallenavn for å fornedre ham og andre mørkhudede arbeidere, ba ham «reise tilbake til Afrika», tegnet rasistisk graffiti på toalettene og på arbeidsstedet hans.

Bloomberg skriver at Tesla nå blir idømt milliardbetalingen for å ha ignorert hendelsene.

Tesla skal i retten ha argumentert for at det aldri mente å overse rettighetene og sikkerheten til afroamerikanske ansatte tilsatt av bemanningsbyråer, og at alle hendelsene som ble rapportert av Diaz ble undersøkt og løst.

I et blogginnlegg sent mandag kveld amerikansk tid skriver Tesla på sin hjemmeside at selskapet i dag ikke er det samme som det var i 2015 og 2016 da Owen Diaz jobbet på anlegget i Fremont i California.

Ikke bak lukkede dører

Rettssaken er sjelden i Tesla-sammenheng, skriver Bloomberg. Elbilprodusenten bruker nemlig vanligvis såkalt «obligatorisk megling» for å få løst uenigheter bak lukkede dører fremfor i en offentlig rettssammenheng.

Owen Diaz hadde imidlertid ikke signert en slik avtale om obligatorisk megling da han begynte i Tesla, ifølge hans advokater.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.