En jury i en domstol i San Jose kjente henne natt til tirsdag norsk tid skyldig på fire tiltalepunkter om svindel og sammensvergelse.

Hun ble frikjent på fire andre punkter, mens juryen ikke klarte å enes om de tre øvrige punktene.

Holmes viste ingen tegn til følelser da juryens kjennelse var klar. Hun unnlot å gi kommentarer da hun på vei ut av rettslokalet ble spurt av journalister om hun kommer til å anke.

Hvert av tiltalepunktene har en strafferamme på 20 års fengsel. Straffeutmålingen er imidlertid ennå ikke avgjort.

Superstjerne

Holmes var en superstjerne i teknologimiljøet, og selskapet hun startet som 19-åring, var verdt flerfoldige milliarder dollar. Helseselskapet Theranos skulle revolusjonere medisinsk testing med et nytt apparat som kunne levere billigere og raskere resultater enn tradisjonelle laboratorier og utføre en lang rekke tester med bare noen få dråper blod.

Men maskinene leverte ikke det selskapet lovet, og eventyret endte i ruin og påstander om bedrageri og svindel mot investorene og selskapets kunder.

Mangemilliardær

Holmes var den yngste kvinnen som selv skapte en formue på over én milliard dollar i USA. Hun ble hyllet som den neste Steve Jobs.

Rettssaken har handlet om hvorvidt Holmes er en bedrager som lurte investorene i Theranos, eller om hun selv har vært et offer. Ifølge forsvarerne hennes ble Holmes kontrollert og psykisk mishandlet av Ramesh Balwani, som var både kjæresten og forretningspartneren hennes. Han er tiltalt i en separat sak for å ha svindlet investorene og selskapets kunder.

Balwani har benektet disse beskyldningene og nekter straffskyld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.