Ifølge Børsen ble stevningen tatt ut i Københavns Byret 18. september i fjor.

Børsen skriver at det «angivelig» er første gang den amerikanske stat saksøker et selskap i Skandinavia.

Avisen skriver videre at søksmålet skal være anlagt med krav om ti millioner danske kroner, men at dette er et minimumstall som ventes å kunne stige til et tresifret millionbeløp når det endelige tapsoppgjøret foreligger.

Ingen kommentar

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Borgens advokat, Peter Schradieck, til Dagens Næringsliv.

Danske Bank har ikke ønsket å kommentere saken overfor Børsen. Ifølge avisen er det USAs justisdepartementets sivile divisjon, Office of Foreign Litigation som er den ene saksøkende parten. Den andre er regjeringsorganet Federal Retirement Thrift Investment Board (FRTIB), som oppnevnes av den amerikanske presidenten.

Thomas Borgen var øverste ansvarlig for den baltiske virksomheten til juni 2012, da han ble konserndirektør for Corporates & Institutions. Våren 2013 ble han på kort varsel konsernsjef da forgjengeren ble avsatt av styret. Han fikk jobben permanent i september i 2013.

Flere etterforskninger

Siden våren 2017 har det stormet rundt Borgen og Danske Bank, etter at det er blitt kjent at bankens estiske filial står i sentrum for en av Europas aller største hvitvaskingssaker. Borgen trakk seg som toppsjef i september i 2018 og gikk av 1. oktober samme år etter stort press.

I etterkant av avsløringene har skandalen ikke bare blitt etterforsket av danske myndigheter, men også i USA, Frankrike og Estland. Ifølge Børsen undersøker justisdepartementet i USA fremdeles om Danske Bank kan få en potensiell milliardbot for sin rolle i hvitvaskingssaken.

– Vi forsvarer oss mot ethvert krav og forholder oss til enhver utvikling i samarbeid med bankens advokater, men jeg kan ikke spekulere om hverken timing eller avgjørelse i saker som denne, sier bankens pressesjef Stefan Singh Kailay til den danske avisen Børsen.

Tidlig tirsdag kveld kommer Danske Bank i København med en pressemelding om saken:

«På baggrunn av dagens mediedekning af sivile søksmål mot Danske Bank henvises til vår offentliggjøring af eventualforpliktelser i vår årsrapport for 2020. Summen av erstatningskrav utgjorde 12,4 milliarder kroner ved utgangen av 2020. Vi oppdaterer enhver potensiell utvikling på kvartalsbasis, men summen av krav afvviker ikke vesentligt fra allerede offentliggjorte tall. Eventualforpliktelsene relatert til sivile aksjonærers søksmål og det relaterte beløp, som er beskrevet i dagens mediedekning, er en del av opplysningene i vår årsrapport for 2020. Banken har til hensikt å forsvare seg mot disse kravene. Tidspunktet for avslutningen av disse rettssakene og deres utfall er usikkert».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.