Statseide Eksportkreditt Norge ble forsøkt svindlet for rundt 114 millioner kroner av den svenske forretningsmannen Thomas Jisander. Sammen med to andre personer skal han ha prøvd å lure til seg millionlånet på falskt grunnlag, ifølge SVT Nyheter.

Jisander er ifølge aktor Henric Fagher i den svenske Ekobrottsmyndigheten i Göteborg mistenkt for forsøk på grovt bedrageri, og ble forrige uke arrestert på den franske riviera.

– Svindelforsøket ble avbrutt da svensk politi kom på sporet av det, sier Fagher til DN.

Ifølge Fagher benekter Jisander anklagene om grovt bedrageri.

Politiaksjon

Han forteller at de tirsdag i forrige uke hadde en aksjon i Sverige, Frankrike og Monaco der de arresterte Jisander og ytterligere en person. I tillegg ble en person til arrestert denne uken.

– Det jeg kan si om svindelforsøket mot Eksportkreditt er at det var et selskap i Göteborg som tok kontakt med dem og leverte en lånesøknad på nærmere 120 millioner svenske kroner, sier Fagher.

Eksportkreditt skal deretter ha mottatt søknaden og påbegynt en låneprosedyre, ifølge aktor.

– Men etter hvert fant svensk politi ut at det var et svindelforsøk og startet en etterforskning, og innenfor disse rammene tok jeg kontakt med norske Økokrim som underrettet Eksportkreditt om hva som skjedde og låneprosedyren ble avsluttet, legger aktoren til.

Økokrim bekrefter at de bistår svensk politi i etterforskningen av saken.

Overleveres til Sverige

I lys av den pågående etterforskningen vil han ikke kommentere ytterligere detaljer omkring svindelforsøket mot Eksportkreditt, som svensk politi skal ha blitt kjent med mellom 2014 og 2015.

– Nå er det viktig at etterforskningen får fortsette i ro. Nå er tanken at de mistenkte skal overleveres til Sverige, og så fort de kommer hit vil vi fortsette etterforskningen, sier Fagher.

Eksportkreditt ønsker ikke kommentere overfor DN om de har vært i kontakt med Jisander eller svenske myndigheter.

– Vi har ingen kommentar utover at vi ikke har eller har hatt lån knyttet til denne saken, sier kommunikasjonssjef Ellen B. Svaheim i Eksportkreditt.

Eksportkreditt tilbyr lån til selskaper som kjøper varer og tjenester fra norske bedrifter. Ifølge hjemmesiden deres ivaretar selskapet hele prosessen knyttet til søknadsbehandling, tilsagn om lån, utbetaling og oppfølging av lån.(Vilkår)