Mandag 1. juli fikk Bitcoins Norges kunder en sjokk-epost der Bitcoins Norge varslet at det stanset all handel og solgte unna kundenes kryptovaluta etter det som ble som avanserte dataangrep. Kryptovaluta til en verdi av nær 4,5 millioner kroner var stjålet, meldte Bitcoins Norge-gründer Ole-André Torjussen.

Mens bitcoin i begynnelsen av juli kunne selges til rundt 11.000 dollar per stykk, lovet Bitcoins Norge kun å tilbakebetale verdien den 1. mai da kursen var under halvparten. Det har fått tidligere kunder til å rase. De har samlet seg under ledelse av Berngaard advokatkontor, og advokatfullmektig Erling Løken Andersen.

Nå har denne gruppen saksøkt Bitcoins Norge og krever arrest i bankinnskudd og andre formuesgoder tilhørende selskapet.

– Vi går til det steget for å forsøke å sikre verdiene til klientene våre. I lignende saker har man sett at personene bak tjenesten har unndratt midlene. Det er det vi forsøker å unngå nå, sier Løken Andersen.

Totalt er det 83 tidligere kunder som er med på prosessen. Kravet deres er regnet til 12,5 millioner kroner, ifølge Løken Andersen.

Uavklarte spørsmål

Dette betyr at tidligere kunder nå søker Stavanger tingrett om å midlertidig sikre verdiene selskapet. I praksis blir disse verdiene låst i perioden om retten innvilger arrest. Man tar arrest dersom man frykter at verdiene kan bli forspilt.

De tidligere kundene av Bitcoins Norge ønsker å få tilbake differansen av verdien av sin kryptovaluta fra 1. mai og 30. juni da den skal ha blitt tvangssolgt. Verdien doblet seg i perioden, og det er ikke klart hvor disse verdiene er blitt av. Det er heller ikke kommet frem hvor mange kunder som ble berørt av tvangssalget eller hvor store verdier som ble solgt unna.

Ole-André Torjussen er eier av Bitcoins Norge as. Her er fotografert utenfor kontoret i Stavanger sentrum.
Ole-André Torjussen er eier av Bitcoins Norge as. Her er fotografert utenfor kontoret i Stavanger sentrum. (Foto: Tommy Ellingsen)

– Bitcoins Norge as registrerer advokatfullmektig Erling Løken Andersens gjentatte utspill i mediene. Vi ønsker ikke å kommentere spekulasjoner og rykter på nåværende tidspunkt, da vi ikke har mottatt noen krav i saken enda. Eventuelle krav som fremmes vil håndteres av selskapet og juridiske rådgivere, og ikke gjennom media, skriver Bitcoins Norge-gründer Ole-André Torjussen i en epost til DN.

«Midlene kan være borte»

Løken Andersen forteller at de søker arrest i alle formuesgoder som Bitcoins Norge har eller forvalter.

– Det vi er mest interessert i er kontantoppgjøret for kryptovalutaen som ble tvangssolgt 30. juni, sier han.

Tidligere i august la Bitcoins Norge frem regnskapene for 2018. De viste at selskapet tapte nær 2,5 millioner kroner i løpet av fjoråret. Egenkapitalen var nesten barbert bort.

– Er dere sikre på at det er noen midler i selskapet i det hele tatt?

– Det er en selvfølgelig en mulighet for at midlene allerede er borte. Det er en av grunnene til at vi fremsetter denne begjæringen. På den måten kan vi få en bedre oversikt over hvilke verdier som faktisk er i selskapet. Det forutsetter imidlertid at vi får medhold fra retten om arrest.

– Vurderer dere å ta arrest i Torjussens private midler?

– Det kan jeg ikke kommentere på det nåværende tidspunktet.

Frykter exit scam

DN fikk forrige uke tilgang til et juridisk notat advokatkontoret Berngaard har forfattet. Der kom det frem at kundene fryktet en såkalt «exit scam». I notat beskrives en «exit scam» som en kryptovaluta-aktør som ikke lenger gjennomfører ordre, men fortsetter å motta betaling. Til slutt flykter bakmennene, «gjerne til skatteparadiser». I notatet sammenlignes Bitcoins Norge med flere kjente eksempler på slike svindler.

Ole-André Torjussen kommenterte saken i et intervju med kryptonettstedet Kryptografen i sommer:

– Jeg kan garantere at dette ikke er noen form for «exit scam». Jeg tar hele situasjonen veldig tungt og jobber hardt for å kunne hjelpe kundene ut på best mulig måte. Jeg har et sterkt ønske om å drive Bitcoins Norge videre.

På spørsmål fra DN om hva differansen på kursen mellom 1. mai og 30. juni ble brukt til svarte Torjussen:

– Vi understreker at Bitcoins Norge ikke kommer til å sitte igjen med noen midler som følge av de salgene vi har gjennomført som følge av systemsvikten hos AlphaPoint, men at alle midler blir utbetalt til kundene.

Tidligere i juli meldte flere kunder om at de hadde fått tilbake penger tilsvarende verdien fra 1. mai. Da lovet Torjussen at det ville komme ytterligere betalinger.

– Bitcoins Norge as jobber kontinuerlig med å sikre kundenes midler og å tilrettelegge for utbetalingsrunde nummer to. Vi ønsker fullstendig informasjon på bordet før det skjer, herunder alle detaljer om sikkerhetsangrepet på AlphaPoint og en eventuell forsikringsutbetaling derfra. Vi kommer ikke til å gi ytterligere uttalelser til mediene før alt i saken er klarlagt, skriver Torjussen i en epost til DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.