– Jeg håper for guds skyld det ikke blir innfridd, sier Gottschalk, som er professor ved Institutt for ledelse og organisasjon på BI, til Klassekampen.

Lunder krever mellom 400 og 530 millioner kroner i erstatning for økonomiske tap mens han var siktet for grov korrupsjon. Summen inkluderer også fremtidige tap, og Gottschalk sier til avisen at påtalemyndigheten dessverre kan bli skremt av et slik krav om det blir innvilget.

Han får støtte av professor og spesialist på korrupsjon Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.

– Det er klart at de kan bli skremt av det. Kravet er langt over Økokrims budsjett. Og hvis det skremmer Økokrim, så blir de dysfunksjonelle, sier Søreide.

Hun understreker at Lunder kan ha krav på erstatning, men også hun er kritisk til Lunders gigantkrav.

Henlagt etter to år

Lunder ble pågrepet og siktet av Økokrim i november 2015. Bakgrunnen var en betaling på 30 millioner dollar fra Vimpelcom til Takilant i Usbekistan høsten 2011, like etter at Lunder hadde tiltrådt som konsernsjef.

Økokrim etterforsket hvilken kunnskap den tidligere Vimpelcom-sjefen hadde da han godkjente en transaksjonen hvor 30 millioner dollar ble overført til et selskap kontrollert av datteren til den tidligere presidenten i Usbekistan.

Ganske nøyaktig to år etter at Økokrim åpnet en av de mest oppsiktsvekkende korrupsjonssakene i Norge, ble etterforskningen henlagt og anklager mot Lunder frafalt.(Vilkår)

Er du en gratis-surfer? Det kan koste deg dyrt.
Dette må du passe deg for om du surfer på åpne nett.
04:09
Publisert: