–Dette er en viktig dom. Den viser at loven trekker en grense for hva man kan foreta seg i sosiale medier, sier Steinar J. Olsen, eieren av turtøyprodusenten Stormberg.

I en rekke innlegg på Facebook siden september i fjor har den straffedømte dekkforhandleren Tommy Sharif blant annet hevdet at turtøyprodusenten Stormberg utnytter Nav-systemet og at eieren Steinar J. Olsen har syltet ned penger i Kina.

Tirsdag kom dommen fra Kristiansand tingrett.

Koster nær 200.000

Tommy Sharif har erkjent at han gikk for langt. Før saken ble behandlet av tingretten, gikk han også med på å betale en oppreisningserstatning på 130.000 kroner forutsatt at pengene går til Amnesty International slik Olsen selv har varslet.

Tingretten har dømt Sharif til å betale 130.000 kroner til Olsen. Men i tillegg er han nå dømt til også å betale 40.000 i saksomkostninger til Olsens advokat samt vel 20.000 til egen advokat pluss rettens gebyrer. Samlet blir regningen således tett på 200.000 kroner.

Stormbergeier Steinar J. Olsen mener dommen i saken mot Tommy Sharif er viktig.
Stormbergeier Steinar J. Olsen mener dommen i saken mot Tommy Sharif er viktig. (Foto: Tomm W. Christiansen)

Sharifs advokat John Christian Elden mente at ettersom Sharif har godtatt kravene fra Olsen, burde aldri saken ha kommet for retten. Elden mente således Olsen burde dømmes til å betale saksomkostningene, men nådde ikke frem.

I tingrettens dom heter det blant annet at «det er Sharif uvedkommende hva Olsen vil benytte de pengene han måtte motta fra Sharif til. Om Olsen derfor vil overføre pengene til andre, er forhold som ligger utenfor det saken omhandler. Dette er situasjonen selv om Olsen har gitt uttrykk for at han ønsker å overføre det Sharif måtte betale til Amnesty Internasjonal. Når Sharif i realiteten stiller som betingelse for å godta kravet at pengene skal gå til Amnesty, ja da har han ikke godtatt det som er kravet i saken».

–Klokkeklar seier

Steinar J. Olsen er svært godt fornøyd med dommen fra tingretten.

– Dette er en klokkeklar og fullstendig seier i netthetssaken. Tingretten har gitt oss medhold på alle punkter, sier Olsen.

Dette er en klokkeklar og fullstendig seier i netthetssaken
Steinar J. Olsen

– For meg er det så viktig å stanse de som systematisk plager og hetser andre mennesker i sosiale medier, at jeg om nødvendig er beredt til å gjennomføre samme prosess igjen, sier han og legger til at det mest gledelige er at han skal gi pengene fra Sharif til Amnestys arbeid mot netthets og mobbing.

– Mennesker som blir sjikanert og trakassert i sosiale medier er ikke rettsløse. Systematisk netthets, personforfølgelse og hensynsløs adferd beskyttes ikke av loven. Denne dommen skaper trolig presedens for kommende netthetssaker, og dommen er antageligvis en av de første av mange Facebook-saker som kommer til behandling i norske domstoler de kommende årene, mener Olsen.

–Får ikke en krone

DN orienterte tirsdag ettermiddag Tommy Sharif om innholdet i dommen fra tingretten i Kristiansand.

– Nå er jo som kjent Steinar Olsen veldig glad i penger, men jeg står på mitt. Han kommer aldri til å få en krone av meg. Pengene skal gå til Amnesty International.

– Men ifølge dommen skal erstatningen betales til Olsen?

– Olsen er tydeligvis opptatt av å få pengene selv. Men jeg har ikke 130.000 kroner pluss saksomkostninger å betale. Jeg ligger nede for telling, men har sagt at jeg skal betale til Amnesty i avdrag og sende dokumentasjon til Olsen om dette. Hvis det er så viktig for Olsen at pengene går fra meg til han før de havner hos Amnesty, så får han heller slå meg personlig konkurs. Men da får jo ikke Amnesty en krone, sier han.

– Olsen og Stormberg sier jo de er så opptatt av å stille opp for de svake og mener alle fortjener en ny sjanse. Dersom han virkelig mener dette, bør han si; du Tommy, de saksomkostningene legger vi oppå de 130.000 og så betaler du alt i avdrag til Amnesty. Men om jeg kjenner Olsen rett, er neste steg nå helt sikkert at han vil slå meg personlig konkurs, sier Sharif.

Olsen sier til DN at han mener det har vært nok av «uetterrettelige påstander og forsøk på bortforklaringer fra Sharifs side».

- Nå har vi også rettens dom som bekrefter dette. Sharif er dømt på alle punkter og han er dømt til å betale oppreisningsbeløpet til meg innen to uker. Det blir feil å skulle belaste Amnesty med å forsøke å kreve inn erstatningsbeløpet fra Sharif. Jeg håpet Sharif vil respektere tingrettens dom og gjøre opp for seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.