For to uker siden ble det klart at Tono vant den årelange rettsstriden med tv-konsernet RiksTV.

Nå er dommens premisser klare: Tono får totalt 7,3 millioner i saksomkostninger. Tono opplyser til DN at kravet om saksomkostninger med forsinkelsesrenter som er sendt over til RiksTV totalt er på 8,8 millioner kroner.

I tillegg varsler Tono nå et betydelig økonomisk krav til RiksTV.

Etter dommen i lagmannsretten i fjor, varslet Tono at et økonomisk krav ville være på flere titall millioner kroner.

– Vi har ikke finregnet på et økonomisk krav enda, men det kommer til å være på flere titall millioner kroner. Jeg kan heller ikke utelukket et tresifret millionkrav, sier administrerende direktør Cato Strøm i Tono til DN.

Med andre ord kan kravet bli på over 100 millioner kroner.

Han legger til at kravet trolig ikke kommer før nyttår.

Opphavsrettslig milepæl

Spørsmålet har vært om RiksTV har erstatningsplikt for klarering av musikkrettigheter i sendinger kringkastet fra utlandet – noe kanaler som TV3, Viasat 4, Max, TVNorge og Fem gjør.

Det har Høyesterett nå slått fast at RiksTV har, etter seks år i rettssystemet og flere år med konflikt før det.

– Dommen er en opphavsrettslig milepæl med stor betydning for rettighetshaverne. Tono har nå vunnet saken i alle tre rettsinstanser, og alle dommer har vært enstemmige. Vi er svært lettet over en endelig avgjørelse på en lang rettstvist som har kostet mye penger og hvor dommen ville få stor betydning for fortolkningen av opphavsrett i en ny tid og med nye teknologiske løsninger, sier Strøm i en melding.

Var skuffet

Administrerende direktør Jérôme Franck-Sætervoll i RiksTV sier RiksTV er skuffet over dommen.

– Vi mente at vi hadde en god sak, blant annet fordi kringkasterne allerede betaler rettighetshaverne via TONOs søsterorganisasjon PRS i Storbritannia, skriver han i en epost.

RiksTV er eid av NRK, TV 2 og Telenor og omsatte for 1,3 milliarder kroner i 2017. Et eventuelt erstatningskrav på 100 millioner kroner fra Tono vil overstige overskuddet i selskapet med god margin:

I 2017 fikk RiksTV et resultat før skatt på 58,4 millioner kroner.

– Utmåling var ikke en del av denne saken, og vi noterer oss at både Lagmannsretten og Høyesterett skriver at betalingen som har skjedd de siste årene gjennom kringkasterne og PRS i Storbritannia blir en del av en utmålingssak. Vi har ikke mottatt et krav fra Tono, og vet ikke hvordan de kommer til å beregne kravet og ta høyde for det som allerede er betalt. Våre avtaler med innholdsleverandørene er basert på at de både ønsker og tar ansvar for rettighetsklarering, så et eventuelt krav fra Tono vil diskuteres sammen med dem, skriver Franck-Sætervoll.

Når det gjelder saksomkostninger, vil RiksTV forholde seg til det retten har bestemt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Det begynte med Olav Thons lue. Så fikk hun designansvaret for hele hotellkjeden
Se
00:00
Publisert: