I desember i fjor vant opphavsrettighetsorganisasjonen Tono ankesaken i Borgarting lagmannsrett mot tv-distributøren RiksTV.

Saken omhandlet hvorvidt RiksTV har erstatningsplikt for klarering av musikkrettigheter i sendinger kringkastet fra utenlandske tv-kanaler.

Kjente kanaler

Både i Oslo tingrett og i Borgarting fikk Tono medhold i sitt krav som omfatter over 20 tv-kanaler. For flere av disse går kravet helt tilbake til 2009.

Blant kanalene er TV3, Viasat4, Fem, Discovery Channel, Animal Planet, Disney Channel, National Geographic Channel, The Voice, BBC World News og Eurosport. Kanalene sendes fra utlandet, og Tono mener RiksTV skal betale avgift ettersom selskapet distribuerer sendingene videre til sine kunder i Norge.

RiksTV på sin side mener at dette er en sak mellom de enkelte kringkastingsselskapene, Tono og tilsvarende utenlandske rettighetsselskaper.

Tono har imidlertid vunnet saken i begge rettsinstanser, og RiksTV ble dømt til å betale sakskostnader på flere millioner kroner både i tingretten og lagmannsretten.

Millionerstatning

Høyesterett skal vurdere hvorvidt RiksTV tilgjengeliggjør musikkverk forvaltet av Tono, for allmennheten, og dermed bryter åndsverklovens andre paragraf.

Tono er en rettighetsorganisasjon som forvalter rettighetene til tekstforfattere og låtskrivere. All musikk som spilles offentlig, skal det betales avgift for til Tono, som deretter utbetaler pengene til dem som har laget musikken.

Tono har varslet et separat erstatningssøksmål på flere titall millioner kroner hvis en rettskraftig dom gir dem medhold.

Det er satt av to og en halv dag til saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.