I dokumenter sendt Oslo tingrett kommer det frem at en kvinne i tyveårene har saksøkt den tidligere Melodi Grand Prix-vinneren og NRK-programlederen, bedre kjent som artisten «Tooji» og kortfilmens produsent.

Kvinnen vil stoppe filmskaperne fra å vise scener der hun følte seg presset og lokket til å vise seg delvis naken i en kortfilm. Filmskaperen og «Tooji» mener imidlertid at det ikke finnes et rettslig grunnlag for å forby at filmklippene vises, siden det er inngått en avtale mellom partene om «levering av skuespillertjenester mot betaling».

Selv mener filmskaperne at å forby fremvisningen vil være «en krenkelse av ytringsfriheten».

Dagbladet har også omtalt saken.

«Tooji»s advokat kaller filmen en «kunstnerisk og politisk ytring».

«Tooji» representerte Norge under den europeiske finalen i Eurovision Song Contest og var programleder for NRK frem til han sluttet i 2015 etter å ha gitt ut en omstridt musikkvideo der han hadde simulerte sex med en mann i en kirke.

Saken er berammet i Oslo tingrett 18. mars. Det er satt av tre dager til rettssaken.

– Presset og lokket

Tooji Keshtkar skulle i samarbeid med en kvinnelig filmskaper lage to kortfilmer som ifølge artistens advokat handler om en kristen og en muslimsk kvinne, som «lever ut sin seksualitet» og viser «frihet fra religiøse dogmer». I en av scenene er den kvinnelige statisten toppløs, mens hun i en annen vises naken bakfra, fremgår det.

Den unge statisten, som var 23 år da filmene ble spilt inn, opplevde filminnspillingen som svært krevende, opplyser hennes advokat Carl Bore i Dalan advokatfirma.

«Saksøker beskriver selv opptaket av henne med brystene direkte i retning kameraet som et «overgrep», og hun gråter tydelig på «råmateriale» saksøkte gjorde tilgjengelig på Vimeo (videotjeneste på nett, journ.anm.)…», heter det i sluttinnleggene fra tingretten.

Ifølge Bore står det ikke i manus at sensitive kroppsdeler skulle vises i filmen, og den unge kvinnen skal ha blitt fortalt man ikke kom til å vise sensitive bilder.

Uerfaren

Statisten viser til at hun ikke hadde noen tidligere skuespillererfaring, og at det var uklart for henne hvilke rettigheter hun hadde, mens Tooji Keshtkar og partneren på sin side er den kyndige parten.

Hun skal ha blitt kontaktet etter å ha lagt inn en annonse på nettstedet statist.no. Filmskaperne hadde på samme nettside lagt ut en annonse der de søkte to «uredde kvinner/jenter i alderen 18–25 år».

Kvinnens advokat sier hun likevel ble oppmerksom på at de kunne være interessert i sensitive klipp av dem.

Statisten skal ha skrevet en tekstmelding til Keshtkar om at hun ikke følte for å «kjøre en nude scene», og ville holde det åpent.

Bore forteller at tekstmeldingen aldri ble besvart, og viser til at de dermed ikke hadde samtykke til å vise sensitive kroppsdeler.

Keshtkar skal dessuten på andre dag av innspillingen ha «villedet» med å si at «du har selv valgt å være med på dette her, så du kan ikke trekke deg», ifølge dokumentene.

– I tillegg ble de beroliget med at de kom til å se gjennom klippene sammen, sier Bore.

– Muntlig dialog

Statistens advokat nekter ikke for at det var inngått en forhåndsavtale, men avviser at det har forekommet noen skriftlig kontrakt mellom partene.

– Det er på det rene at det ikke foreligger skriftlig kontrakt om noe som helst, herunder verken om skuespillertjenester eller arbeidsforhold for øvrig, sier han.

«Det betyr imidlertid ikke at saksøkte dermed har rett til å fremvise en hvilken som helst del av skuespillerens kropp i offentlig film, herunder sensitive kroppsdeler som kjønnsorgan, pupper, rumpe og lår», skriver han i sluttinnlegget.

Bore forteller til DN at kvinnen ikke ønsker å stoppe fremvisning av filmen, men 30 sekunder med filmklipp der brystene hennes kommer til syne.

– Helt feil

Keshtkars advokat Ole Tokvam i Bing Hodneland avviser anklagene fra kvinnen.

– Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere saken, men kan si at vi anfører at anklagen om utilbørlig press ovenfor skuespilleren er helt feil, sier han.

Tokvam opplyser at opptakene fra innspillingene vil bli vist i retten, og filmcrewet skal vitne.

– Disse bevis vil etter vår oppfatning vise at situasjonen var helt annerledes enn slik den fremstilles av saksøker.

Også kvinnens advokat Carl Bore opplyser at de vil vise opptak fra innspillingen i rettssaken som starter på mandagen.

– Vi kommer til å fremlegge råopptak som viser at hun strigråter under et klipp og snur seg vekk fra kamera, det er vondt å se på. Det var for øvrig noe dommeren måtte pålegge at motparten skulle legge frem.

– Forhåndssensur

Tooji-advokat Tokvam mener det ikke er grunnlag for å forby visning av filmklippene og viser til at det er inngått en avtale om skuespillertjenester mot betaling, at statisten skal ha bekreftet at avtalen også gjelder nakenscenene, samt mener det vil være forhåndssensur og et brudd på ytringsfriheten om den forbys vist.

– Terskelen for forhåndssensur av ytringer er svært høy. Rettsavgjørelser som forbyr noen å ytre seg og dermed også hindrer andre i å motta ytringen og den informasjon den inneholder, kan normalt bare være aktuelle i nødrettssituasjoner hvor det er snakk om vern av enkeltindividers liv og helse, noe som ikke er tilfelle i denne saken.

Statistens advokat Carl Bore er ikke enig i denne beskrivelsen:

– Ytringsfrihet er irrelevant. Tooji og kollegaen har ikke en «public watchdog»-funksjon slik som pressen. Dette er ikke nyheter, det er skuespill og ingen nekter dem i deres «kunstneriske» frihet. De kan lage akkurat de filmene de vil. Det eneste hun sier, er at de må fjerne 30 sekunder med sensitiv film av henne, som de ikke har fått lov til å bruke. Eller finne seg en annen skuespiller, sier Bore.

I sluttinnlegget karakteriserer han filmen som «et plumpt verk», som primært synes laget for å øke Toojis og samarbeidspartnerens «kjendisverdi/erfaring på saksøkers bekostning».

Det fremgår at Tooji vil forklare seg ved fjernavhør på skjerm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik sa Norwegian-sjef Bjørn Kjos unnskyld på Twitter
01:17
Publisert: