Det var den profilerte strafferettsadvokaten Tor Kjærvik (70) som ble skutt og drept på Røa i Oslo mandag kveld, bekrefter politiet. Det er Kjærviks sønn, en mann i 30-årene, som er pågrepet og siktet for drapet. Han er også siktet for drapsforsøk mot Kjærviks samboer.

Sønnen har ikke tatt stilling til straffeskyld, skriver politiet i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Kjærvik har vært en kjent strafferettsadvokat gjennom flere tiår, og forsvarer i en rekke store saker, inkludert Nokas-saken og Orderud-saken.

Advokat Ellen Holager Andenæs har jobbet tett med Kjærvik gjennom en årrekke, og delte lenge kontorfellesskap med ham i Advokatene ved Tinghuset.

– Det er en sjokkerende nyhet. Tor var det mest sympatiske, hyggelige og reale mennesket man kunne tenke seg. En dyktig advokat, en god venn. Dette er en forferdelig tragedie, uttalte en preget Holager Andenæs tirsdag morgen.

På ettermiddagen ble det kjent at hun skal være bistandsadvokat for familien. Ifølge VG er Holager Andenæs bistandsadvokat for Kjærviks samboer.

Advokat Jon Wessel-Aas, som er leder for Advokatforeningen skriver i en epost:

– Tor Kjærvik var en anerkjent og dyktig advokat, med et langt virke i rettsstatens tjeneste. Det er med stor sorg vi i Advokatforeningen mottar nyheten om denne tragiske hendelsen, og vår medfølelse går til Tor Kjærviks etterlatte.

Mette Yvonne Larsen beskriver Kjærvik som en fantastisk kollega overfor VG.

Advokat Ellen Holager Andenæs
Advokat Ellen Holager Andenæs (Foto: Fartein Rudjord)

– Jeg er i fullstendig i sjokk. Tor Kjærvik var virkelig en av de beste vi hadde av forsvarere. Han gjorde en imponerende innsats i Orderud-saken og viste seg som en lavmælt og rolig advokat som oppnådde veldig gode resultater for sine klienter

Familiemedlem pågrepet

Den drapssiktede ble først omtalt som et familiemedlem, før det tirsdag ettermiddag ble bekreftet at det dreier seg om Kjærviks sønn.

– Dette er en veldig vanskelig sak, og det er mange hensyn å ta her, sa seksjonsleder Anne Alræk Solem i Oslo politidistrikt til pressen tirsdag formiddag.

Utover det vil ikke politiet gå i detalj om hva som har skjedd.

– Politiet er redde for å påvirke etterforskningen dersom det gis ut mer informasjon nå. Vi mener vi har god oversikt over saken, sier Solem som heller ikke vil kommentere motiv.

Advokat John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for sønnen. Overfor DN opplyser han at klienten selv meldte seg for politiet.

– Det har vært en konflikt her over noe tid, en familiekonflikt, som har fått et tragisk utfall, sier Elden til NRK.

Flere vitner

Skyteepisoden inntraff i 21-tiden mandag, og 22.40 meldte politiet at en person var bekreftet død.

Naboer forteller at det ble avfyrt flere skudd tett etter hverandre, inntil syv ifølge én person NRK har snakket med. Det skal ha vært flere vitner til deler av hendelsen.

Politiet har gjennomført en kort samtale med siktede i forbindelse med pågripelsen og tar sikte på å gjennomføre formelle avhør så fort som mulig. Han vil fremstilles for varetektsfengsling onsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.