Sagaen om Elon Musk og Twitter fortsetter.

Konflikten mellom verdens rikeste mann og SoMe-selskapet er nå oppe i retten, etter at Musk har prøvd å komme seg ut av avtalen om å kjøpe Twitter og ta det av børs – noe Twitter senere har saksøkt Musk for.

Og i forbindelse med at konflikten nå er oppe i retten, er en rekke sakspapirer blitt offentliggjort.

Blant disse er hundrevis av private meldinger mellom Musk og hans partnere – som både viser kontakt med Twitters ledelse og styre helt siden starten av 2022, men også rådslåing med personer som Twitter-gründer Jack Dorsey og podkast-vert Joe Rogan.

Joe Rogan har det som regnes som en av verdens største podkaster, og Musk har vært gjest hos Rogan en rekke ganger – ofte med marihuanarøyking involvert.

Ville gå inn med flere milliarder dollar

Sakspapirene viser for eksempel at Musk allerede fått flere finans- og næringslivstopper med på laget før han kom med den famøse tweeten «I made an offer». Disse toppene skulle også spytte inn opptil flere milliarder dollar hver i Twitter-kjøpet, skriver Financial Times.

I forkant sa for eksempel Larry Ellison, investor, industrimagnat og grunnlegger av it-selskapet Oracle, at han «gikk inn med to milliarder dollar», et beløp også Reid Hoffman, en av grunnleggerne av Linkedin, sa han kunne gå inn med.

Oracle-gründer Larry Ellison.
Oracle-gründer Larry Ellison. (Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB)

Gjennom en bankmann i Morgan Stanley formidlet også Sam Bankman-Fried, milliarder og toppsjef i kryptobørsen FTX, at han ville investere opp til fem milliarder dollar i avtalen.

– Han kan ta deg i hånden på fem minutter hvis du liker ham, og det tror jeg du vil gjøre, skrev Morgan Stanley-representanten til Musk.

Musk repliserte riktignok noe avvisende:

– Har Sam i det hele tatt tre milliarder dollar likvid?

Kalte Twitter-styret «forferdelig»

Sakspapirene avslører også at det først var etter å ha snakket med Twitter-grunnlegger Jack Dorsey, at Musk gjorde det første fremstøtet for å bli en del av Twitter-styret.

Dorsey har ifølge de frigitte meldingene klaget til Musk på at SoMe-plattformen «ikke kan være et selskap», og at det heller burde «være eid av en stiftelse».

Dorsey sa også at han tidligere hadde prøvd å få Musk inn i Twitter-styret, men at styret avslo dette fordi de var «risiko-averse». Musk, som har vært en venn av Dorsey i mange år, svarte:

– Jeg hjelper gjerne til hvis jeg kan.

Senere skrev Dorsey en melding til Musk der han omtalte det daværende Twitter-styret som «forferdelig».

Jack Dorsey grunnla Twitter og var i mange år også konsernsjef i selskapet. I fjor høst trakk han seg imidlertid fra rollen.
Jack Dorsey grunnla Twitter og var i mange år også konsernsjef i selskapet. I fjor høst trakk han seg imidlertid fra rollen. (Foto: Marco Bello/AFP/NTB)

– Bortkastet tid

De nå offentliggjorte sakspapirene inneholder også meldingsgangen mellom Musk og dagens Twitter-toppsjef Parag Agrawal. Meldingsgangen beskriver et forhold som brøt fullstendig sammen kort tid etter at Musk kom inn i Twitter-styret.

Forholdet mellom Twitter-sjef Parag Agrawal og Elon Musk surnet kort tid etter Musk kom inn i Twitter-styret, viser nye rettsdokumenter.
Forholdet mellom Twitter-sjef Parag Agrawal og Elon Musk surnet kort tid etter Musk kom inn i Twitter-styret, viser nye rettsdokumenter. (Foto: Kevin Dietsch/AFP)

Blant annet skrev Agrawal «er Twitter i ferd med å dø?» i en reprimande der han anklaget Musk for å distrahere de ansatte i Twitter.

– Hva har du fått til denne uken?, spurte samtidig Musk sarkastisk i en het meldingsutveksling.

– Jeg blir ikke med i styret. Det er bortkastet tid. Jeg vil prøve å kjøpe Twitter av børs, skrev Musk videre.

«Vil du frigjøre Twitter?»

Og da ryktene om Musks Twitter-kjøp begynte å svirre, spurte også podkast-vert Joe Rogan, som har hatt Musk som gjest på podkasten flere ganger, om han ville gripe inn i selve SoMe-plattformen:

– Vil du frigjøre Twitter fra den sensur-glade mobben?, skrev Rogan i en av meldingene.

Mathias Döpfner, toppsjef i det konservative, tyske mediekonsernet Axel Springer, meldte seg på sin side til disposisjon som leder for Twitter, hvis Musk kjøpte selskapet med mål om å «etablere en ekte plattform for ytringsfrihet».

Twitter-sagaen kort oppsummert

Sagaen startet med at Elon Musk kjøpte seg opp i Twitter i flere omganger i vinter og vår, før han i slutten av april annonserte at han skulle kjøpe hele selskapet og ta det av børs – for den nette sum av 44 milliarder dollar.

Senere kom Musk med beskyldninger om at Twitter hadde langt flere «spam bots» på plattformen en selskapet selv har uttalt, og etter hvert ble det klart at han ville trekke seg fra kjøpsavtalen med nettopp antallet spam bots som en sentral årsak. I starten av juli trakk Musk offisielt budet.

Tesla-sjef Elon Musk møter Twitter i retten i oktober.
Tesla-sjef Elon Musk møter Twitter i retten i oktober. (Foto: Susan Walsh/AP)

Dette reagerte imidlertid Twitter på, som i midten av juli saksøkte Musk med mål om å «holde Elon Musk ansvarlig for sine kontraktsmessige forpliktelser», ifølge Twitters styreformann Bret Taylor.

«Etter å ha iscenesatt et offentlig sirkus for å sette Twitter i spill, for deretter å ha foreslått og undertegnet en selgervennlig fusjonsavtale, tror Musk tilsynelatende at han, i motsetning til andre som er underlagt kontraktlovene, at han står fritt til å kunne ombestemme seg, tilgrise selskapet, forstyrre driften, ødelegge aksjonærverdier og deretter gå bort fra avtalen», heter det i det 62 sider lange søksmålet.

Senere har Musk gått til motsøksmål mot Twitter, som i korte trekk dreier seg om motargumenter mot argumentene i Twitters søksmål. Og nå i oktober møtes altså partene i retten, der nevnte sakspapirer er en del av grunnlaget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.